Magazin

Zuckerberg ‘okupirao’ rajski otok, protiv njega ustalo milion ljudi: ‘Zbog čega tu gradiš svoju palaču? Gubi se!’

Mark Zuckerberg kupio je nove zemljišne parcele na Havajima unatoč protivljenju susjeda koji su još prije dvije godine pokazali šta o njemu misle pokrenuvši peticiju protiv njegove "kolonizacije" otoka. Stanovnici Kauaija, jednog od otoka u pacifičkom arhipelagu, sada imaju novi razlog za bijes.

Naime, vlasnik Facebooka postao je vlasnik i novih 44 hektara zemlje koje je pridodao svom 600-tinjak hektara velikom posjedu na Kauaiju. Zuckerberg sada posjeduje ukupno 6,5 kvadratnih kilometara otoka poznatog po nadimku "otok vrt".

Na njega su Mark i supruga Priscilla Chan oko bacili još 2015. kada su tamo kupili kuću, a lokalno stanovništvo praktički se od samog početka bori da ga otjera. Naime, tvrde da Zuckerberg pokušava prisiliti vlasnike malih parcela oko svog posjeda da mu prodaju zemlju i odsele se, a zamjeraju mu i to što je gradnjom visokih kamenih zidina mnogima zagradio pogled na ocean koji se više ne vidi ni s glavne ceste. Njegovi zaštitari navodno maltretiraju ljude koji žele do obližnje plaže.

Porodice vlasnika malih parcela potomci su autohtonog stanovništva koje nasljeđuje zemlju bez formalnih pisanih dokumenata i oporuka. Zuckerberg je optužen da ih je pokušao natjerati na prodaju podizanjem tužbi čiji je cilj bio da ih ili natjera da mu popuste ili da se s njim nadmeću za kupnju zemlje na javnoj dražbi.

'Lice neokolonizatora'

Zuckerberg je u međuvremenu odustao od tužbi, ali šteta za njegov ugled i popularnost bila je učinjena. Havajci su ga optužili da je lice neokolonizatora koji opet pokušavaju oteti zemlju autohtonom stanovništvu.

U januaru 2017. godine Zuckerberg je čak objavio članak u lokalnim novinama s isprikom zbog agresivnog pristupa kupovini zemlje. "Obožavamo Kauai i želimo biti dobri članovi zajednice. Hvala što ste nas primili u svoju porodicu", poručili su, među ostalim, Zuckerbergovi u članku.

To nije bilo dovoljno - lokalci su pokrenuli internetsku peticiju koju je potpisalo čak milion ljudi. "Zbog čega tu gradi svoju palaču? Da bi dva mjeseca godišnje boravio na Kauaiju?" "To je nehumano, bolesno. Treba ga zaustaviti!" "Može napraviti vilu bilo gdje. Ima toliko zemlje na koju niko ne polaže pravo. Ali on baš mora odabrati mjesto na kojem ljudi pokušavaju živjeti i prehraniti svoje porodice? Odvratno!"

Otpor lokalnog stanovništva nije zaustavio Zuckerberga u namjeri da poveća površinu svog imanja. Najnovija parcela koštala ga je 17 miliona dolara, a kupio ju je od porodice Pflueger, objavio je Honolulu Star-Advetiser.

Na zemljištu je umjetno jezero Ka Loko. Zbog neobično jakih kiša 2006. godine brana ovog jezera je popustila te je u poplavi koja je pogodila obližnje područje poginulo sedam osoba, uključujući jednu trudnicu. Vlasnik James Pflueger, bogati trgovac automobilima, optužen je za ubistvo iz nehata i osuđen na zatvorsku kaznu. Mark Zuckerberg i Priscilla Chan pristali su popraviti branu i osigurati da se slična tragedija ne ponovi. Tvrde da će ispoštovati sve sudske zahtjeve vezano uz svoje novo zemljište.

Novac za naklonost

Zuckerberg i njegova supruga trude se na razne način povratiti naklonost stanovništva. Neprofitna organizacija Kauai Habitat for Humanity objavila je nedavno da je dobila 4,85 miliona dolara od Zuckerbergove fondacije za pomoć zajednici. Ti milioni iskoristit će se za gradnju povoljnih stanova koje će si lokalno stanovništvo moći priuštiti. Zuckerbergovi se nadaju da će tako dobiti naklonost barem nekih susjeda.

Inače, Zuckerbergovi osim na Havajima imaju posjede u Palo Altu u Kaliforniji, sjedištu najzvučnijih imena Silicijske doline, i na jezeru Tahoe kraj granice s Nevadom.

Oni, dakako, nisu jedini svjetski milijarderi koji su upali u probleme sa susjedima. Larry Page, suosnivač Googlea, 2011. je ušao u dugu svađu sa susjedima nakon što je stablo u njihovu vrtu toliko naraslo da mu je blokiralo pogled na zaljev San Francisca. Page je razmiricu na kraju riješio kupujući njihovu kuću za 40 miliona dolara.

Američki financijer Bill Gross ušao je u anale susjedskih svađa zbog jedne staklene skulpture. Gross se susjedu navodno osvećivao puštajući preglasnu glazbu. Milijarder Vinod Khosla, koji se bavi rizičnim financijskim pothvatima, dugo se sporio s vlastima Kalifornije zbog tvrdnje da je protuzakonito i neutemeljeno blokirao pristup plaži. Čak je tužio saveznu državu tvrdeći da ona krši njegova prava.