Svijet

Zuckerberg ponovo na ispitivanju u Kongresu, a ovaj put će se pošteno preznojiti da se odbrani

Šef Facebooka Mark Zuckerberg naći će se pred Kongresom u četvrtak, gdje će po prvi put svjedočiti o upadu u Kapitol Hill 6. januara, usred rastućih pitanja o ulozi njegove platforme u podsticanju na nasilje, prenosi Guardian.

Nedavno je nova administracija predsjednika Joea Bidena signalizovala da se priprema za oštriji stav prema tehnološkoj industriji, posebno kad je riječ o društvenim mrežama i njihovoj ulozi u širenju dezinformacija i teorija zavjere.

Na saslušanju komiteta za energetiku i trgovinu Predstavničkog doma Kongresa, nazvanom “Nacija dezinformacija: uloga društvene mreže u promovisanju ekstremizma i dezinformacija”, Zuckerbergu će se pridružiti i Sundar Pichai i Jack Dorsey, izvršni direktori Googlea i Twittera.

Guardian ukazuje da je do ovog došlo nakon što je otkriveno da je Facebook omogućio grupama povezanim sa grupom QAnon, koja širi teorije zavjere, da veličaju nasilje tokom predsjedničkih izbora u novembru 2020. i sedmica koje su vodile do smrtonosnog upada u Kapitol, tokom kojeg je ubijeno pet ljudi, a povrijeđeno više od 140.

Grupa Avaaz je navela da je identifikovala 267 strana i grupa na Facebooku koje su širile “sadržaj koji veliča nasilje” u jeku izbora za ukupno 32 miliona pratilaca. Više od dvije trećine tih grupa i stranica imalo je imena usklađena sa nekoliko domaćih ekstremističkih pokreta. Iako su iz Avaaza priznali da je njihova metodologija imala nedostatke, izvještaj će vjerovatno dovesti do teških pitanja za Zuckerberga, sa pozadinom šireg sukoba između Washingtona i Silicijske doline, ukazuje Guardian.

Amazon, Apple, Facebook i Google našli su se posljednjih godina “pod lupom” Kongresa i regulatornih vlasti. Ministarstvo pravde, Federalna trgovinska komisija i državni tužioci ih tuže zbog niza različitih prekršaja zakona o monopolu. Reporteri bez granica nedavno su tužili Facebook u Francuskoj, zbog širenja govora mržnje protiv medija i laži o covidu.

Ovo je, međutim, daleko od prvog “rešetanja” Zuckerberga pred Kongresom. Prošle godine se zajedno sa Jeffom Bezosom (Amazon), Sundarom Pichaijem i Timom Cookom (Apple) branio od optužbi za zloupotrebu moći u cilju gušenja konkurencije.

Također, Zuckerberg je 2019. sjedio šest sati u stolici pred Kongresom odgovarajući na pitanja vezana za Libru, globalnu valutu koje su najavili u junu te godine. Ali, najpoznatije saslušanje je bilo 2018., kad se našao pred Kongresom nakon što je otkriveno da je kompanija Cambridge Analitic koristila podatke Facebookovih korisnika kako bi izvršila utjecaj na izborima u SAD.

Tada se pojavio i pred evropskim parlamentom, odgovarajući na pitanja vezana za utjecaj tog skandala na oko 2,7 miliona građana Evropske unije.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare