Politika

Žustra rasprava Čovića i Izetbegovića o legitimnom predstavljanju, uključio se i Miletić: Ko je kandidovao Komšića

U toku je hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH na kojoj se raspravlja o HDZ-om prijedlogu izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Nakon jednosatne rasprave, te konstatacije delegata Denisa Bećirevića da su dijelovi prijedloga HDZ-a apsolutno neustavni i da neki od njih nisu u skladu sa EVropskom konvencijom o ljudskim pravima, Dragan Čović javio se za riječ rekavši da je mislio da će “ovo ići brže”.

“Mi smo išli sa hitnom procedurom u trenutku kada je CIK kazao kako će uskoro donijeti odluku i proglasiti izborni proces otvorenim, odnosno definirati dan održavanja izbora u BiH. Apsolutno smo protiv, ne postoje formalno-pravni uvjeti za izbore i onda smo morlali reagirati, a jedino je moguće kroz hitnu proceduru”, kazao je Čović.

Naveo je kako su, na tragu rješenja, prije dvije godine potpisana dva sporazuma u Mostaru, tiču se grada Mostara i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.

“Mostarski je realiziran isto ljeto, pa smo izbore za Mostar pomjerili za dva mjeseca i održani su. Kako smo razumjeli, a dobro smo razumjeli, jedna od potpisnica učinila je sve da izigra taj sporazum i ona to više i ne krije. Pokušali smo naći rješenje i kroz pregovarački proces, organizirali smo desetke sastanaka, dominantno između Bošnjaka i Hrvata, a Srbi rekli da će nas slijediti. Svaki naš prijedlog ticao se legitimnog predstavljanja, s ciljem da se provedu sve primarno odluke Ustavnog suda u BiH, ali i iz Strazbura, nastojali smo do kraja ispoštovati sve na sastancima sa predstavnicima međunarodne zajednice, sa najrazličitijim poredstavnicima međunarodne zajednice. Tu smo čuli otprilike: mi smo spremni da bjanko potpišemo sve što predlože međunarodna zajednica, pa onda: mi smo spremni da bjanko potpišemo sve što kaže Venecijanska komisija. Onda dolaze do nekih zaključaka pa ne vrijedi više bjanko nego se traži način kako ponovo osigurati da najbrojniji narod bira dva člana Predsjedništva, a jednako sad da dobiju većinu kako bi ovladali Klubom Hrvata”, kazao je Čović.

On je naveo da se tokom pregovora nekoliko puta bilo blizu rješenja, ali da su svaki put desilo da se “jedna grupa povuče”. On je ustvrdio da je, bez obzira šta bilo ko rekao, prijedlog HDZ-a do kraja usaglašen sa Ustavom BiH.

“Mogli smo predložiti dvije jedinice u FBiH, ali smo to u startu pregovora rekli da neće biti jer ne odgovara Bošnjacima. Mogli smo staviti i tipa elektorskog glasovanja, što se tiče Doma naroda jasan prijedlog koji smo izdogovarali, 16+1, kako bi se osiguralo da svaki narod bira svog predstavnika. A što se tiče vaših tvrdnji da ste zaštitili Hrvate, prebrojte koliko ste ih zaštitili u općinama, kantonima, Federaciji, pa ću ja biti zadovoljan. To je isto kao što se mnogi zaklinju u presudu Sejdić-Finci, zapitajte se koliko tih predtavnika nacionalnih manjina ima na svim nivoima. Ovdje je jedno jasno, želi se očuvati status quo kako bi Bošnjaci opet imali dva predstavnika u Predsjedništvu BiH”, kazao je Čović.

Potom se za riječ javio Bakir Izetbegović.

“Gospodin Čović i ja imamo različita mišljenja kada je u pitanju legitimno predstvljanje. Za mene je gospodin Željko Komšić legitiman predstavnik”, kazao je Izetbegović.

Nakon toga se obratio Zlatku Miletiću, nezavisnom delegatu, koji je prije toga rekao da su Čović i Izetbegović najodgovorniji što se sedam dana prije proglašavanja izbora nalazimo u ovako delikatnoj situaciji.

“Gospodine Miletić, ja ne prestavljam Bošnjake nego SDA, ja sam samo jedan od predstavnika Bošnjaka. Nije krivica Čovićeva i moja što imamo ovaj problem. Nije SDA kandidovala Komšića. Ne kažem da niste trebali to raditi, ali jeste uradili i imali ste blokade, kakve veze ima SDA s tim. Ponovo, neću reći da niste bili u pravu što ste kandidovali Komšića, ali ja imam veze s tim koliko imam veze s ulaskom Finske u NATO, logika vam je kao ona koju smo jučer čuli”, kazao je Izetbegović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare