Politika

Žustra rasprava oko ‘najveće afere u historiji KS’. Vranić SDA-ovcima: Branite strane firme, umjesto domaće. Zamolio sam Sebiju da utječe na vas

Nakon što su SDA-ovi zastupnici Mahir Dević i Haris Zahiragić objavili ‘najveću aferu u historiji KS’, rasprava se nastavila u Skupštini KS.

Naime, Dević i Zahiragić su ‘otkrili’ kako je ministar zdravstva Haris Vranić sastavio esencijalnu listu lijekova tako da je pogodovao nekim domaćim kompanijama, a oštetio strane a sve na štetu građana i Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Ministra Vranića pitao je zastupnik Aljoša Čampara da objasni o čemu se radi. No, izlaganja ministra se pretvorilo u svađu.

Vranić je objasnio da nije nikakva šteta učinjena nego se preferiraju domaći proizvođači a da pri tome niti jedan lijek nije istovaljen koji treba pacijentima i koje je Zavod i do sada plaćao.

On je negirao da je sam sastavio listu odnosno da komisija za lijekove nije učestvovala.

“Ministar sačinajva prijedlog liste lijekova i dostvlja vladi.

Lista nije donesena od 2018. godine i donesena je u skladu sa zakonom i po svim važećim propisima. Jedini je ministar nadležan da to dostavi Vladi. Na Vladi je dostavljeno mišljenje Ministarstva pravde, Komisije za zakonodavstvo i Ministarstva finansija”, naveo je Vranić.

“Treba imati u vidu da se lista nije mijenjala od 2018. do danas i imala je dosta nepravilnosti i bila je protuzakonito prihvaćena kao zadnja tačka na Vladi koja je smijenjena, a koju je vodio Adem Zolj”.

On je potom kazao da Klub SDA insistira na zaštiti stranih proizvođača, a ne na zaštiti domaćih. Tu ga je prekinuo Dević koji je kazao da to laž.

Uključio se i Zahiragić.

“Kažete da je Komisija za lijekove pomoćno tijelo. Komisija se zove za stavljenje i skidanje lijekova sa liste. U Zakonu piše da po provodenom postupku ministar stavlja na Vladu. A raniji član objašnjava šta je taj postupak. To znači da Komisija odlučuje o svakom pojedinačno, koji lijek prihvata a koji ne prihvata i dostavlja taj spisak ministru na postupanje. Ministar je sve dobro uradio samo što je tu Komisiju ignorisao i sam odlučio koji će lijekovi biti”, naveo je Zahiragić.

PROČITAJTE  Kanton Sarajevo preuzima organizaciju nastupa bh. privrednika na sajmu Expo u Dubaiju
Dević i Zahiragić: Tvrde da su otkrili aferu

Potom se uključio i Elmedin Konaković

“Odgovorno tvrdim da ovo nije tačno. Možda je to nesvjesno. Ali ta priča je samo interesu velikih internacionalnih firmi koji sa tašna mašna firmama ovdje imaju 68 posto udjela. Odovorno tvrdim da ne govore istinu. Moguće je da ne znaju šta rade, jer ne znaju o tome ništa”, naveo je Konaković.

Vranić je nastavio:

“Sve što je rečeno od SDA nije tačno. Komisija je uradila svoj posao. Nedozvoljavam da Dević govori da lažem i da vrijeđam. To je dokaza njegove intelaktualne razine.

Druga stvar. Nije istina da Komisija nije ispoštovana. Komisija je savjetodavno tijelo. Ona prikuplja sve informacije, ona provjerava sve dokumenta da li je neko validno predao prijavu i da li neko može biti na listi”, rekao je Vranić.

On je istakao da se prednost mora dati domaćim proizvođačima, na šta je reagirao Zahiragić.

“Istina je da domaći moraju biti zastupljen, ne da imaju prioritet u odnosu na druge kompanije”, naveo je on.

Vranić je odgovorio.

“Dok je premijer bio Konaković mi smo odluči da idemo u tom pravcu da se formira ta lista na kojoj će biti prioritet domaći proizvođači.

80 miliona je cifra koju Zavod plaća za lijekove.

Naše domaće firme zapošljavaju preko 5.000 radnika, a ućešće imaju 32 posto, 68 posto su strani proizvođači, a da nemaju zaposlenih više od 32 radnika. Otvore u Srbiji fabrike i od nas uzimaju pare. Svi mi koji plaćamo u KS imamo pravo da odlučujemo kome ćemo davati svoje pare. Konkurencijsko vijeće kao i Sud BiH su odbili žalbe stranih proizvođača da su ugrožena njihova prava sa obrazloženjem da nisu ugroženi i da mogu plasirati svoje lijekove ali ne na racun ZZO koji će plaćati to, nego na slobodnom tržištu”, naveo je ministar zdravstva KS.

PROČITAJTE  Vranić, Gavrankapetanović i Izetbegović razgovarali o pripremama za četvrti val

Ponovio je da niti jedna lijek nije skinut.

“Skinuti su lijekovi Krke i drugih proizviđača, ali generici su ostali”, rekao je Vranić.

Govoreći o komisijama, on je istakao da su bile dvije komisije – za lijekove i za indikacije.

“Za indikacije se plaćalo 300 KM po sjednici. Ja sam je ukinuio. Mjesečno su održavali po 11 sjednica. ZZO je plaćao po 3000 KM članove komisije za indikacije. Posao koji je radila komisija za lijekove”, naveo je on.

Vranić je potom postavio pitanje:

“Zašto su se SDA-u obratili strani proizvođači? Zašto se nisu obratili NiP-u, SDP-u, Vladi… Zašto nisu? Nego su došli u SDA da bi održali konferenciju za stampu kako bi kao oni spasili farmaceutsku industriju. To što su neki proizvđači mogli imati profit dok je SDA bila vlast, to se neće moći dešavati. Ovdje vrijedi zakon argumenat, a ne zakon siledžijstva”, rekao je Vranić te kazao da je o tome pričao i sa Sebijom Izetbegović.

“Molim vas iz SDA da se malo okrenete konstruktivnim prijedlozima za zdravstvo. To sam danas razgovora i sa vašom potpredsjednicom KO SDA Sarajevo i direktoricom KCUS-a. Zamolio sam je da utiče na vas da budete konstruktivni i da dajete prijedloge koji će poboljšati, a da vam manje ja budem predmet ja lično. Ako vam se ja ne sviđam fizički ili bilo kako, možda se ni vi meni ne sviđate, ali vas trpim”, rekao je Vranić.Povezani postovi: