Vijesti

Zvanično: Sarajevo dobilo podršku da s Barcelonom organizira Zimske olimpijske igre 2030.

Grad Sarajevo je dobio podršku za zajednički nastup Barcelone i glavnog grada Bosne i Hercegovine na Olimpijskim igrama 2030. godine, kao i za rekonstrukciju bob staze na Trebeviću za potrebe održavanja takmičenja.

Odluka je donesena danas u Ljubljani na sesiji s evropskim olimpijskim komitetima, a u organizaciji Olimpijskog komiteta Slovenije koji slavi 30 godina svog postojanja.

“Olimpijski komiteti grupe zemalja Centralne i Istočne Evrope na čelu s predsjednikom grupe Andrzej Krasnicki, koji je istovremeno i predsjednik poljskog olimpijskog komiteta, su dali punu podršku ideji zajedničkog nastupa”, potvrdila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Predsjednici olimpijskih komiteta zemalja iz regije poput Makedonije, Albanije, Kosova i Slovenije su podržali ideju zajedničkog nastupa, kao i opravdanosti rekonstrukcije bob staze, obzirom da bi je njihove reprezentacije koristile za svoje treninge, a što bi uveliko olakšalo i pripreme za takmičenja.

“Njenom rekonstrukcijom, bila bi to jedina bob staza u regionu. Naš rad i nastojanja sve su bliža konačnom cilju”, poručila je Karić.

Podsjetimo, Zimske olimpijske igre 2030. godine će se organizovati u gradu kojeg odredi Međunarodni olimpijski komitet (MOK). Organizator će biti odlučen na 140. zasjedanju MOK-a u Mumbaiju 2023. godine.

Kandidati za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2030. godine su Vancouver (Kanada), Sapporo (Japan), Salt Lake City (SAD) te Barcelona-Pirineji (Španija, Andora, Francuska).Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare