Politika

Zvizdić: Antibosanski orijentisane političare i njihove sljedbenike možemo pobijediti samo odgovornim i zakonitim radom

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić večeras je na svojoj Facebook stranici napisao kako “antibosanski orijentisane političare i njihove sljedbenike, svi koji volimo Bosnu i Hercegovinu možemo pobijediti samo odgovornim, poštenim, posvećenim, transparentnim i zakonitim radom”.

Objavu Denisa Zvizdića prenosimo u cijelosti, bez izmjena.

“Svjedoci smo, i to na dnevnoj bazi, šovinističkih, rasističkih i antibosanskih izjava koje izgovaraju, ponavljaju i promoviraju oni koji žele podijeliti i uništiti višestoljetnu multietničku državu BiH.

Takve nećemo pobijediti samo sa kontrasaopćenjima, (naravno, potrebno je, a često i neophodno, argumentovano odgovoriti na laži i spinove kojim protivnici BiH truju javni prostor i građane BiH), jer su izjave, poruke, saopćenja itd., ma kako njihova retorika bila snažna, argumentovana i opravdana, ipak nedovoljan odgovor i neadekvatan pristup prema složenoj i napetoj situaciji u kojoj se BiH nalazi.

Takve, antibosanski orijentisane političare i njihove sljedbenike, svi koji volimo BiH možemo pobijediti samo odgovornim, poštenim, posvećenim, transparentnim i zakonitim radom. I striktnim poštivanjem, na svakom mjestu, u svakoj situaciji i svakom vremenu, vrijednosti koje će popraviti stanje našeg društva i učiniti ga održivim i prosperitetnim:

PROČITAJTE  Cvijanović: BiH je skalamerija u koju su smjestili RS. Ozbiljno se priča da su bošnjački lobisti platili Inzku da donese zakon

Vladavina zakona kao nezaobilazno pravilo ponašanja u svim sferama života i rada,

-Pristup u imenovanjima na bilo koju poziciju ili radno mjesto na temelju zasluga, obrazovanja i sposobnosti, a ne na temelju podobnosti ili pripadnosti partiji, porodici ili nekom lobiju,

  • Razvoj društva jednakih šansi koje vodi ka ukupnoj društvenoj i socijalnoj pravdi i jednakosti,
  • Obrazovanje-napredna znanja i vještine-dalji razvoj tržišno orijentisane, održive i zelene ekonomije
  • kontinuirani rast i razvoj i otvaranje novih radnih mjesta.

I zato, kada čujemo neku antibosansku izjavu neka naš odgovor bude ubrzano usvajanje zakona i akata koji vode ka demokratizaciji i reintegraciji naše države, jačanju povjerenja među jednakopravnim građanima i ravnopravnim narodima i kontinuiranom rastu i razvoju naše ekonomije.

Kada čujemo uvredljivu izjavu na račun BiH ili nekog naroda ili pojedinca, neka naš odgovor budu čistije ulice, parkovi, rijeke i gradovi kao mjesta ugodna za život, strpljiv i stručan prenos znanja našim učenicima i studentima, povećana ljubaznost medicinskog osoblja prema pacijentima, brzo i transparentno izdavanje potrebnih dozvola za osnivanje firme i izgradnju objekata različite namjene domaćim i stranim investitorima ( nažalost, BiH je još uvijek prema tri indikatora najlošije rangirana u regionu: brzina pokretanja biznisa, brzina dobivanja gradjevinske dozvole i brzina priključka na el. energiju?!).

PROČITAJTE  Zvizdićeva lobistička misija u Krajini uspjela!? Hoće li ga NES podržati u utrci za člana Predsjedništva BiH

Kada čujemo ili pročitamo pozive na podjelu ili secesiju BiH, neka naš odgovor bude efikasan i transparentan rad državnih službenika i namještenika na svim nivoima i produktivan rad javnih preduzeća, agencija i ustanova.

Jer, ako bude rastao naš BDP, ako budemo planski ( i u planiranim rokovima) gradili saobraćajnu, energetsku i digitalnu infrastrukturu, ako bude rastao nivo domaćih i stranih investicija, ako budu rasle proizvodnja i izvoz, ako se budu otvarala nova radna mjesta, ako sačuvamo naš okoliš, ako povećamo životni standard, ako unaprijedimo naš obrazovni sistem i otvorimo prostor za istraživanje i inovacije, ako poboljšamo zdravstvenu zaštitu, ako unesemo pravdu u socijalni sektor i budemo poštovali naše tradicionalne vrijednosti, ako na istinama i iskustvima iz naše prošlosti budemo kreirali buduće procese – onda bosnomrzci nemaju nikakve šanse.

Tada će naše vrijednosti sigurno prevladati i naše društvo će se razvijati i napredovati”, zaključio je Zvizdić.Povezani postovi: