Zvizdić najavio Kolegij Parlamenta BiH na kojem će se odrediti datum konstituirajuće
Politika

Zvizdić poručio Izetbegoviću: Suzdrži se populističkih i besmislenih izjava. Postaju predmet šale i nevjerice

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić saopćio je da moramo učiniti sve da mlade ljude zadržimo u BiH i da uspostavljanjem vladavine prava, dobrim poslovnim ambijentom i otvaranjem novih radnih mjesta, pokušamo vratiti građane BiH koji su otišli. 

 “A političari, posebno oni koji pretendiraju na najviše funkcije, se moraju suzdržati od populističkih i besmislenih izjava koje nisu zasnovane na bilo kakvim naučnim, stručnim ili iskustvenim argumentima, i koje zbog toga, umjesto ozbiljnih analiza i djelovanja, postaju predmetom šala i nevjerice”, ističe Zvizdić.

Dodaje da su za napredak i prosperitet Bosni i Hercegovini potrebni i neophodni ljudi, posebno mladi bez kojih je nemoguće zamisliti ili planirati dalji razvoj BiH. 

“”Njemačka očajnički traži radnike”, su naslovi koji se mogu pročitati u domaćim, regionalnim, njemačkim i evropskim medijima. Dakle, Njemačka koja je ekonomski najrazvijenija i najjača članica EU traži obrazovane radnike koji raspolažu sa potrebnim znanjima i vještinama, a ne robote, iako za naučno-tehnološki razvoj izdvaja 2,9 % svog godišnjeg BDP koji iznosi cca 3.500 milijardi eura! Ipak, prema anketi njemačke industrijske i trgovinske komore koja zastupa milione preduzeća iz industrije, trgovine i uslužnih djelatnosti, skoro 60 posto firmi se žali na nedostatak obučene radne snage i smatra da je to jedna od najvećih opasnosti za njihovo uspješno poslovanje i dalji napredak i razvoj”, navodi Zvizdić.

“Nedostatak radne snage u Njemačkoj je zabilježen u nomenklaturi 148 zanimanja, dok su još 122 zanimanja ugrožena. Širom Njemačke su praktično kontinuirano raspisani konkursi za više od 1.7 miliona slobodnih radnih mjesta. Za ljude, a ne za robote. Za razliku od Njemačke, BiH godišnje izdvaja 0,2% BDP za naučno-tehnološki razvoj (uz neke pozitivne izuzetke kao što je npr. Kanton Sarajevo), a g. Izetbegović, kao u Sci- Fi filmovima, predlaže zamjenu živih mladih ljudi sa robotima i dronovima. Standard koji ni izbliza nisu postigli ni Južna Koreja koja izdvaja 4,2 ili Japan koji izdvaja 3,5 posto godišnjeg BDP-a. Za napredak i prosperitet Bosni i Hercegovini su potrebni i neophodni ljudi, posebno mladi bez kojih je nemoguće zamisliti ili planirati dalji razvoj BiH”, ističe Zvizdić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare