Politika

Zvizdić se sastao sa Sattlerom: Situacija u BiH je vrlo složena

Predsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvizdić razgovarao je danas sa šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BIH Johannom Sattlerom.

Zvizdić je ocijenio da je u Bosni i Hercegovini prisutna kriza i da je situacija vrlo složena.

Naglasio je da se suočavamo sa tendencijom ugrožavanja dostignute stabilnosti i sigurnosti. Rekao je da je zbog blokada rada državnih institucija usporen put ka EU i nastavak realiziranja ključnih reformskih procesa.

Predsjedavajući Zvizdić izrazio je nadu da će neustavna i nezakonita blokada rada institucija BiH, kojoj trenutno svjedočimo, biti okončana i naglasio da je Parlamentarna skupština BiH jedino mjesto gdje se mogu rješavati problemi kroz dijalog i argumente.

Predsjedavajući Zvizdić i ambasador Sattler saglasili su se da je neophodno finalizirati proces izmjena Izbornog zakona BiH kojim bi se postigla ravnoteža između etničkog i građanskog, te unaprijedio integritet izbornog procesa koji bi osigurao fer izbore.

PROČITAJTE  Kolegij odlučio: Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana za 3. februar

Također su saglasni da je potrebno pokrenuti aktivnosti na evropskom putu Bosne i Hercegovine i ubrzati provedbu 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, te se posvetiti ekonomskom razvoju i zaustavljanju odlaska mladih ljudi, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PS BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare