Srbac

16 radnika ‘Perutnine Ptuj’ se otrovalo: Inspekcija za hranu istražuje kako je došlo do toga

Na osnovu saznanja da je jučer u popodnevnim satima veći broj radnika kompanije "Perutnina ptuj“ osjetio stomačne tegobe koje bude sumnju na trovanje hranom, inspekcija za hranu RS jutros je zajedno sa predstavnicima Instituta za javno zdravstvo RS upućena na lice mjesta.

Načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću Inspektorata RS Dušanka Nikolić za Fenu kaže da je obavljeno izuzimanje uzoraka hrane koja je posluživana, a uzorci se dostavljaju na laboratorijsku analizu kako bi se sa sigurnošću utvrdilo da li je uzrok zdravstvenih tegoba trovanje hranom.

"Takođe, kontrola podrazumijeva i provjeru higijensko-sanitarnih uslova u kuhinji i samoj menzi, opreme koja se koristi prilikom pripreme hrane, sirovina i način manipulacije sa istima, sanitarni status lica koja pripremaju i poslužuju hranu i drugo", kaže Nikolić.

Ona dodaje da zasad još uvijek nije moguće potvrditi koji je uzrok zdravstvenih tegoba radnika, inspekcijski nadzor je u toku, te će nakon svih izvršenih provjera i analiza imati konkretnu informaciju.

Iz kompanije "Perutnina ptuj" su objavili da je ljekarsku pomoć zatražilo 16 radnika zbog sumnji na trovanje hranom, a da su svi nakon ukazane pomoći pušteni kući. Samo jedan radnik, kako tvrde u kompaniji, ostao je u UKC-u RS na daljim pretragama.