Vrijeme je grožđa, a ova voćka boga Dionisa od koje se, između ostalog, pravi i jedno od pića bogova - vino, puno je neprocijenjivo korisnih sastojaka koji pozitivno utiču na naše zdravlje.
Grožđe je jedna od najhranljivijih namirnica koju možete pojesti. Puno je kalijuma, ugljenih hidrata, proteina, vitamina A i C, kalcijuma, gvožđa, vitamina B6 i magnezijuma.
Pored toga što ga smatraju za eliksir zdravlja, ono ima četiri posebna svojstva zbog kojih bi ga trebalo konzumirati, naročito u svježem stanju.
1. Štiti od pojave nekih oblika karcinoma
Grožđe ima moćna antioksidativna, ali i antikancerogena svojstva. Posebno se preporučuje ženama u prevenciji raka dojke. Polifenoli poput resveratrola u grožđu imaju protivupalna svojstva zajedno sa antioksidacijskim sposobnostima.
2. Olakšava disanje
Dugoročna istraživanja su pokazala da postoji veza između malog unosa voća i povrća i astme, što je navelo istraživače da otkriju da li važi i obrnuto pravilo - da li bi veći unos grožđa pomogao onima koji imaju astmu. Rezultati su pokazali da grožđe može da igra važnu ulogu i u prevenciji i u tretmanu liječenju astme.
3. Poboljšava zdravlje srca
Grožđe obiluje antioksidansima koji su povezani sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Uporedo sa ovim antioksidansima dolaze i polifenoli koji su, takođe, povezani sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Studija koju su sproveli istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Bostonu otkrila je da polifenoli grožđa mogu da smanje LDL (loš holesterol), snizi krvni pritisak i smanji upalu, što povoljno utiče na rad srca.
4. Zdraviji probavni sistem
Ovo voće sadrži veći procenat vlakana, što pomaže probavnom sistemu da bolje funkcioniše. Vlakna koja se nalaze u zrnima grožđa sastoje se od nerastvorljivih elemenata koji ostaju netaknuti dok se kreću kroz crijeva. Takođe, voda kojom grožđe obiluje je, poput vlakana, važna komponenta koja pomaže zdravoj probavi.