Iako je nova studija pokazala da naši mozgovi sadrže otprilike kašiku mikroplastike, stručnjaci kažu da postoji nekoliko načina za ograničavanje izloženosti i konzumacije ovih opasnih čestica.
Prethodna istraživanja pokazala su da ljudi svake sedmice u prosjeku pojedu pet grama plastike, a ta mikroplastika — koja je manja od pet milimetara — može se pronaći i u okeanima i oblacima. Mikroplastika je također otkrivena u raznim dijelovima tijela, uključujući pluća, jetru, bubrege, srce, placentu, krv, spermu, pa čak i majčino mlijeko, iako su nivoi pronađene u mozgu puno više nego u drugim organima ili tjelesnim tekućinama
Dok puni učinak mikroplastike na zdravlje još nije u potpunosti jasan, studije sugeriraju da može oštetiti stanice, izazvati upalu, poremetiti rad organa i promijeniti imunološke reakcije. Izloženost ovim sićušnim česticama također je povezana s povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara, kao i nekih vrsta raka.
Iako je mikroplastiku gotovo nemoguće potpuno izbjeći, stručnjaci kažu da postoje koraci koje možete poduzeti kako biste ograničili svoju izloženost.
Nemojte piti vodu iz plastičnih flaša
U nedavnom naučnom radu ljekari su izvijestili da bi se prelaskom s flaširane vode na filtriranu vodu iz slavine mogao smanjiti unos mikroplastike za oko 90 % — s 90 000 na 4000 čestica svake godine.
Izlaganje mikroplastici iz plastičnih flaša događa se kada se čestice odlome s unutrašnje površine flaše i uđu u vodu, osobito kada se flaša stisne ili izloži toplini. Stručnjaci stoga preporučuju korištenje višekratne boce od nehrđajućeg čelika i filtriranu vodu kako bi se smanjio unos mikroplastike.
Odaberite čaj iz rinfuze
Kanadska studija iz 2019. otkrila je da se namakanje jedne plastične vrećice čaja na temperaturi od 95 ºC oslobađa oko 11,6 milijardi mikroplastike i 3,1 milijardu nanoplastike.
“Mislimo da je to puno u usporedbi s drugom hranom koja sadrži mikroplastiku”, rekla je za New Scientist istraživačica Nathalie Tufenkji s Univerziteta McGill u Quebecu. "Prijavljeno je da kuhinjska so, koja ima relativno visok sadržaj mikroplastike, sadrži približno 0,005 mikrograma plastike po gramu soli. Šolja čaja sadrži hiljadu puta veću masu plastike, 16 mikrograma po šolji."
Kako bi se izbjegle teške zdravstvene posljedice unosa mikroplastike, stručnjaci preporučuju kupnju čaja u rinfuzi.
Prokuhajte i filtrirajte vodu iz slavine
U mnogim je kulturama prokuhavanje vode prije pijenja drevni običaj i/ili neophodno za preživljavanje, a istraživanja sugeriraju da bi ova praksa mogla biti jednako važna kada je u pitanju mikroplastika. Istraživači su otkrili da prokuhavanje i filtriranje vode iz slavine može smanjiti prisutnost mikroplastike (i nanoplastike) u vodi za gotovo 90 %.
Kako temperatura vode raste, kamenac u kuhalu za vodu ometa plastiku, upija je i uklanja iz vode. Ovisno o tome koliko je voda tvrda ili mekana, dio plastike također bi se mogao namotati u komadićima mineralnih naslaga, koji bi zatim isplivali na površinu. S vremenom se te naslage mogu jednostavno očistiti. Alternativno, nakon kuhanja vode, ona se može filtrirati - kroz primjerice filter za kafu - kako bi se uklonile naslage.
Nemojte koristiti plastične daske za rezanje
Istraživanje je pokazalo da su plastične daske za rezanje potencijalno ozbiljan izvor mikroplastike u hrani. Istraživački tim teoretizirao je da su oni koji koriste plastičnu dasku za rezanje izloženi milionima plastičnih čestica zbog opetovanog udarca noža. Procijenili su da se godišnjim korištenjem polipropilenske daske za rezanje unosi 49,5 g mikroplastike, dok se korištenjem polietilenske daske za rezanje unosi 7,4–50,7 g.
Osim što smanjuju izloženost mikroplastici, stručnjaci kažu da su drvene i metalne daske za rezanje izdržljivije, održivije i lakše se čiste
Nikada ne stavljajte plastične posude u mikrovalnu
Istraživanje je pokazalo da plastične posude za hranu u mikrovalnoj mogu osloboditi ogroman broj plastičnih čestica — u nekim slučajevima više od dvije milijarde nanoplastike i četiri miliona mikroplastike po kvadratnom centimetru posude unutar tri minute zagrijavanja u mikrovalnoj. Posude za hranu na bazi polietilena otpustile su više čestica nego plastične posude na bazi polipropilena.
Istraživači su otkrili da hlađenje i skladištenje ovih posuda na sobnoj temperaturi tokom šest mjeseci također može osloboditi milione do milijarde mikroplastike i nanoplastike, stoga odaberite staklene posude ili one od nehrđajućeg čelika te ograničite unos konzervirane i ultraprerađene hrane.