sarajevo

Otvorena izložba u Ex-Yu Rock Centru: Alternativna slovenska rock scena osamdesetih

U Ex-Yu Rock Centru je svečano otvorena izložba "Totalna revolucija - Slovenačka alternativna rock scena osamdesetih". Također, povod za okupljanje bila je i proslava Dana državnosti i Dana Oružanih snaga Republike Slovenije. Izložbu je otvorio ambasador Republike Slovenje u Bosni i Hercegovini, Damijan Sedar koji je uz otvorenje izložbe, čestitao i Dan državnosti svim građanima Republike Slovenije.

U svom govoru, ambasador je i napomenuo da su „lokaciju za proslavu odabrali s razlogom te da Skenderija zaslužuje da se smatra spomenikom od nacionalnog značaja i nacionalne baštine.“ Također je naveo da je poštovanje dosadašnjih dostignuća u sportu, kulturi i javnom životu na mjestu gdje su nastala, sastavni dio identiteta i ponosa.“ Za atmosferu se pobrinuo sarajevski bend "Shizif".

U okviru izložbe, imaćete priliku da vidite djeliće istorije kroz originalne predmete i artefakte bendova koji su bili dio scene: Buldožera, Pankrta, Lačnog Franza, Laibacha. Videosexa i mnogih drugih. Izložba je namijenjena ljubiteljima muzike, istorije, svim ljubiteljima kulture i široj javnosti zainteresovanoj za bogato nasljeđe Ex-Yu roka.    
     
Petak, 14.06. je protekao u projekciji filma ''LP film – Pljuni istini u oči'' o slovenačkom bendu Buldožder. Nakon prikazivanja filma, posjetioci su imali mogućnost razgovarati sa Igorom Bašinom, jednim od scenarista filma, a također i koautorom izložbe.