djeca su se otimala

7 poslastica koje su se svake nedjelje jele u Jugoslaviji: Ljudi ih i danas prave i vole

Poslastice koje su se redovno pravile u Jugoslaviji, vraćaju u detinjstvo. Svaka domaćica znala je da ih spremi, a djeca su se otimala oko njih. S razlogom su i danas popularne, a mi vam donosimo starinske recepte za njihovu pripremu.

Koh

Sastojci: 5 jaja, 13 kašika šećera, 10 kašika griza, 1l mlijeka, 2 vanilin šećera

Priprema: Odvojiti bjelanca od žumanaca, pa bjelanca umutiti u čvrst snijeg. U bjelanca dodati 10 kašika šećera, pa mutiti još malo. Zatim dodati žumanca i griz polako miješajući mikserom na najmanjoj brzini. Pleh podmazati i posuti grizom pa sipati masu i peći na 200 stepeni 20 minuta. Koh je pečen kada porumeni i počne da se odvaja ivica od pleha.

Dok se koh peče, skuhati mlijeko sa 3 kašike šećera i vanilinim šećerom. Ako želite da koh bude sočniji, koristite litar i po mlijeka i dodajte još 3 kašike šećera.

Pečen koh kutlačom prelivajte toplim mlijekom (nikako ne sipajte sve odjednom). Poslužite kada se ohladi i kada upije mlijeko.

Sutlijaš

Sastojci: 100 grama riže, 750 ml mlijeka, 4-5 kašike šećera, prstohvat soli

Priprema: Kuhati rižu u vodi oko tri minuta, a zatim je ocijediti. U mlijeko sipati so i staviti na vatru da provri. Dodati rižu i kuhati na slaboj vatri dok ne upije mleko, ne miješati. U kuhanu rižu dodati šećer i oprezno promiješati kako bi zrna ostala cijela.

Hljeb sa mlijekom

Hljeb iseći na kockice i politi toplim mlijekom, pa posuti šećerom.

Šnenokle

Sastojci: 4 jaja (odvojiti žumanca i bjelanca), 100 g šećera, oko 2 l mlijeka, 1,5 kašika brašna (ili gustina), 1 kašičica ekstrata vanile, 2 kesice vanilin šećera

Priprema: Mikserom umutiti bjelanca u čvrstu smjesu. U dublju šerpu sipati mlijeko i dodati ekstrat vanile i ostaviti da provri. Kada mlijeko provri smanjiti temperaturu, a zatim kašikom vaditi umućena belanca i pažljivo i spuštati u vrelo mlijeko. Šnenokle kuhati po 1,5 minut sa svake strane, pa ih izvaditi iz mlijeka i poredati u činiju.

Medeno srce sa džemom

Sastojci: 2 čaše šećera, 2 čaše vode, 2 čaše brašna, 1 kesica sode bikarbone, pola kesice cimeta, pola čaše ulja, 6 kašika džema, orasi ili čokolada.

Priprema: Priprema ovog posnog kolača vrlo je jednostavna: varjačom umutiti sve sastojke (šećer, vodu, brašno, cimet, sodu bikarbonu, ulje i džem). Najlakše vam je da sastojke mjerite čašom od jogurta. Mjerica je ista za sve. Prije nego što dobijenu smjesu stavite u pleh, prvo ga malo pouljite. Zagrijte rernu i ubacite pleh. Pecite oko pola sata na 220 stepeni. Pred kraj pečenja, izvsite pleh i kolač pospite orasima ili čokoladom, ili premažite džemom. Po ukusu (a može i bez preliva). Kolač vratite u rernu, koju ste prethodno isključili. Ostavite ga unutra jedno 5 minuta dok se smesa na sjedini sa prelivom, tj. dok se ne napravi pokorica, piše Stil.

Hurmašice

Sastojci: 2 jaja, 2 šoljice ulja (šoljica od 1 dcl), 2 šoljice šećera, 1/2 praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera, manje od 7 šoljica brašna; Za agdu: 80 dkg šećera, 5 šoljica vode, 1 limun

Priprema: Jaja, šećer, ulje, prašak za pecivo i vanilin šećer umutiti viljuškom, postepeno dodavati brašno i umjesiti tijesto. Od tijesta oblikovati kuglice malo ih spljoštiti i utisnuti kako bi poprimile "oblik" (za najbolje "otiske" koristite rende!).

Slagati hurmašice malo odmaknute jednu od druge, jer će narasti prilikom pečenja, u nepodmazanu tepsiju i peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni C oko 20 min.

Skuhati šećer i vodu, u koju dodate sok limuna. Kuhati oko desetak min i ohladiti agdu. Pečene hurmašice preliti, te poklopiti većom tepsijom da bolje upiju agdu.

Tufahije

Sastojci: 5 jabuka (po mogućnosti zlatni ili crveni delišes), 1-1,5 litara vode (ovisno o posudi). Za agdu: 1l vode, 500 g šećera, 1/2 limunovog soka, 1 kesica vanilinog šećera. Za nadjev: 200 g oraha, 1/2 kašičice cimeta, 2-3 kašike šećera, šlag

Priprema: Operite, ogulite i napravite rupu unutar jabuka. Kuhajte jabuke sa šećerom oko 15 minuta na jakoj vatri sa obje strane. Izvadite ih iz posude i ostavite da se malo ohlade dok pravite kremu od oraha. Sačuvajte agdu. Izmrvite orahe u mini mašini za sjeckanje dok ne postanu sitni komadići. U orahe dodajte 1-2 kašike agde, po potrebi dodajte i 2-3 kašike šećera i vanilu. Miješajte dok ne postane kremasto. Dodajte još šećernog sirupa dok ne postignete savršenu konzistenciju, cimet i dobro promiješajte.

Ispunite jabuke nadjevom i zalijte agdom.

Čuvajte u frižideru dok ih ne poslužite.

Prije serviranja dodajte šlag na svaku jabuku i pospite preostalim orasima.

Štrudla sa džemom

Foto: Freepik

Sastojci: 4 jaja, 4 kašike šećera, 4 kašike brašna, prašak za pecivo, džem.

Priprema: Umutiti četiri bjelanceta, potom smjesi dodati 4 ravne kašike šećera. Mutiti mikserom na najslabijoj jačini. Dodati 4 žumanceta (koja ste prethodno odvojili), i na kraju 4 kašike brašna i prašak za pecivo.

U pleh staviti papir za pečenje, sipati umućenu smjesu i staviti da se peče u rerni na 200 stepeni. Otprilike 20 minuta, dok kora ne porumeni.