slijedi baraž

Pitali smo člana Izvršnog odbora NSBiH: Ostaje li Savo Milošević selektor “Zmajeva”?

Reprezentacija BiH ima još jednu šansu za plasman na EURO 2024. u Njemačkoj

Iza nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine je najgori ciklus u historiji, ne samo rezultatski.

Tri pobjede u samo deset utakmica, promjene tri selektora, neviđene blamaže, uz niz nelogičnih poteza čelnika Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine koje su izazvale gnjev navijača od kojih su oni najradikalniji čak i izazivali incidente na utakmicama... obilježile su kvalifikacijski ciklus "Zmajeva" za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Sramotna dešavanja

No, uprkos tim sramotnim i šokantnim dešavanjima u kvalifikacijama, kako na terenu tako i van njega, reprezentacija BiH ima još jednu šansu za plasman na EURO 2024. u Njemačkoj.

Bit će to baraž u martu iduće godine koji smo izborili zahvaljujući onom kojeg se Savez odrekao baš kad je osvojio Ligu nacija - bugarskom treneru Ivaylu Petevu.

A poznavajući kojom lakoćom šefovi bh. fudbala u posljednje vrijeme smjenjuju selektore (od januara do augusta promijenili su trojicu), razgovor sa članom Izvršnog odbora NSBiH Fuadom Čolpom otvorili smo pitanjem - ostale li Savo Milošević na klupi BiH i za spomenuti baraž?

Nikad gori učinak "Zmajeva"

"Sa selektorom Miloševićem je dogovoreno da u trenutku kad su kvalifikacije već bile izgubljene, a on je već došao na izgubljeno, preostale kvalifikacijske utakmice posluže kao priprema za baraž u martu.

Čolpa: Ne napušta ga optimizam

Samim tim, nije bilo niti ima razloga da se bilo šta mijenja i remeti nakon završetka kvalifikacija.

Milošević će ostati selektor, dogovor je da uigra i pripremi ekipu za baraž. Nadam se da ćemo tada biti u najboljem mogućem sastavu", kaže Čolpa.

Jasnija slika

Za Miloševića kaže da je došao u selekciju s kojom se morao upoznati, ali vjeruje da je kroz prethodne kvalifikacijske utakmice selektor dobio jasniju sliku o tome na koga može računati za presudne utakmice u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo.

Čolpa ne pravda niti želi pravdati "Zmajeve" nakon teških poraza od Portugala i Luksemburga, kao i za neuspjehe protiv Islanda i Slovačke sa Miloševićem na klupi, ali naglašava da sve sada mora biti usmjereno prema jednom cilju - a to je baraž.

Ima još jednu šansu

"Mi smo loše ušli u kvalifikacije, a kad krene loše, onda je neminovno da se prave u brzini neke greške. Tako bih tumačio i selektorske promjene, uz još, jednom napominjem, limitirajući faktor, a to je novac.

Ono što mi možemo ponuditi potencijalnom selektoru je daleko manje od onog što bi vrhunski treneri prihvatili.

Ipak, ja sam optimista. Vjerujem da se za baraž može napraviti dobra ekipa.

Uz pet-šest igrača koji su nam falili u završnici kvalifikacija i nekoliko momaka koji su nova imena, koji su pokazali da se na njih može računati, možemo sastaviti kvalitetan tim", smatra Čolpa.