Vijesti

Admir Andelija o izgradnji Bloka 7: Nećemo odustati. Ovaj projekat nema alternativu

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine ne razmišlja o povlačenju iz projekta izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Ovo je potvrdio i direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija.

Naime, on je u emisiji na televiziji BHT1 govorio o svim problemima u ovom projektu ali i planovima za budućnost. Pojasnio je da Elektroprivreda BiH je stajališta da ovaj projekat nema alterantivu.

Projekat nema alternativu

"Posljednja dešavanja oko poskupljenja električne energije i dešavanja generalno kako u Evropi tako i u svijetu kada je riječ o ovoj vrsti energenata govori da moramo istrajati na ovom projektu. Naime, moramo istrajati ukoliko ne želimo da osjetimo te veće udare fluktuacije cijena na regionalnim berzama. Kada je riječ o izgradnji Bloka 7 stajališta smo da ovaj projekat nema alternativu i da smo upotpunosti oprijedjeljeni da realiziramo taj projekat kako je i ugovoreno", istaknuo je Andelija.

Osvrnuo se i na kineske partnere u ovom projektu te pojasnio šta se dešava glavnim isporučiocem opreme.

"Kineski partner je nažalost, u međuvremenu, izgubio svog glavnog isporučioca opreme, to je bio General electric. Oni su ponudili alternativu tome. Timovi unutar Elektroprivrede BiH su zaduženi od strane Parlamenta FBiH i Vlade FBiH da u vrlo kratkom periodu iznesu stav koji će se analizirati na jednoj od sjednica Parlamenta. Naš će biti pristup da ugovor želimo da nastavimo. Naravno, prilagoditi ga novim okolnostima. To znači izostanak glavnog isporučioca", kazao je direktor Elektroprivrede BiH.

Kada se ugovarao Blok 7, Andelija navodi, da se insistiralo na tome da budu evropski isporučioci opreme.

"U početku smo prihvatili i nešto veću cijenu jer ćemo imati isporuku evropsku opremu. Odustajanjem od evropske tehnologije, nažalost morat ćemo se okrenuti i cijeni čitavog projekta, ne sumnjivo je da želimo realizovati projekat", kazao je Andelija.

Na pitanje novinara da li je to nešto prihvatljivije u evropskoj energetskoj zajednici, s obzirom da su bila brojna upozorenja iz tog sekreterijata, on je kazao:

Izvoznik električne energije

"Upravo želim da kažem da sva ta dešavanja u posljednje vrijeme u energetskom sektoru u čitavoj Evropi su dovela do toga da čitava politika EU kada je upitanju zelena agenda pomalo raspada. Imamo situaciju da velike Evropske zemlje se okreću uglju, ponovo pokreću termoelektrene i rudnike uglja. Taj pritisak energetske zajednice u ovoj fazi vjerovatno će opasti. Kada se ovo sve stabiluzuje, već od drugog kvartala iduće godine doći će do stabilizacije cijena. Vjerovatno ćemo se vratiti u agendu koju smo imali do sada, kazao je Andelija.

Navodi kako bez izgradnje Bloka 7 i gašenja starih blokova naša zemlja umjesto izvoznika električne energije bi mogla postati uvoznik.

"Da gasimo postojeća a ne gradimo ništa novo logično je da ćemo postati uvoznici. Kada je u pitanju Elektroprivreda Bosne i Hercegovine mi vodimo dva paralelna procesa. To je intezivna izgradnja obnovljivih izvora električne energije, prije svega vjetar i solar. Imamo više od 100 projekata aktivnih, iz obnovljivih izvora električne energije, isto tako imamo projekte sa velikim potencijalnom kada je u pitanju proizvodnja električne energije sa velikih hidrocentrala. Prije svega mislim na gornji tok Neretve, Drina. Ukoliko to dvojeadekvatno spojimo, dakle pametno zatvaranje postrojenja na ugalj i intezivna izgradnja postrojenja na obnovljive izvore energije, učinit će se nas dugoročno neovisnim", zaključio je Andelija.