Priprema hrane u jednoj vrsti tave može da ima negativan utjecaj na zdravlje, otkrivaju istraživanja.
U prošlosti su tave sa neljepljivim premazom već bile povezane sa toksičnim hemikalijama. Nova studija sada otkriva koliko se plastičnih čestica zapravo može osloboditi iz jedne ogrebotine, piše The Insider.
Većina neljepljivog posuđa sadrži tragove per i polifluoroalkil supstanci, skraćeno PFAS. One uključuju više od 4.700 hemikalija.
Vremenom se akumuliraju u okolini i u našim tijelima i izuzetno su uporne. Otuda i naziv „vječne hemikalije“.
Izloženost određenim hemikalijama PFAS povezana je sa povećanim rizikom od zdravstvenih problema. To uključuje bolesti jetre, hronične bolesti bubrega, visok krvni pritisak i određene vrste raka, navode mediji.
Istraživači su izračunali da se tokom pripreme hrane u takvoj tavi tiganju sa ogrebotinama može osloboditi između nekoliko hiljada i 2,3 miliona opasnih čestica.
Do 2013. godine i ove tave su se proizvodile uz pomoć hemikalije PFOA, odnosno perfluorooktanske kiseline. Ona je povezana sa povećanim rizikom od raka bubrega i testisa, malom porođajnom težinom i oslabljenim imunološkim sistemom.
Danas se ove tave prave od nove generacije PFAS hemikalija, od kojih su neke povezane sa sličnim zdravstvenim rizicima.
Pošto neke od ovih čestica završavaju u hrani, važno je biti oprezan u kuhinji i pri izboru i korišćtnju posuđa i drugog kuhinjskog pribora, zaključili su istraživači.
Iznad svega, važno je pratiti uputstva. Većina teflonskih tava ima jasna uputstva – ne treba ih previše zagrijavati da bi se izbjegla potencijalno štetna isparenja.
Teflon emituje opasne hemikalije kada se zagrije na veoma visoku temperaturu, upozorava Nacionalni institut za zaštitu zdravlja.