psihostimulansi

Ako pijete ove lijekove, izbjegavajte čokoladu! Iz apoteke upozorili na opasnosti

Generalni direktor apoteke Yurek Pharmacy Peter Yurek upozorio je da čokolada u kombinaciji s nekim lijekovima može biti opasna.

"Ko ne voli čokoladu? Ukusna je, utješna i prepuna zdravih spojeva koji snižavaju krvni pritisak, smanjuju upale i jača snagu mozga. Ali prije nego što se najedete 'u ime zdravlja', provjerite svoje lijekove! Neke kombinacije mogu biti opasne!", istaknuo je farmaceut.

Kakao i čokolada su blagi psihostimulansi i sadrže kofein. Što je čokolada tamnija, to sadrži više kofeina.

"Za većinu nas to je dobro, ali može pojačati učinke stimulansa kao što su Ritalin i Adderall ili umanjiti učinke sedativa kao što su Ambien (zolpidem) ili Lunesta. Također, može povećati nuspojave lijekova za hroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB)", otkrio je stručnjak.

"Čokolada također sadrži derivat aminokiseline zvan tiramin, koji se također nalazi u crnom vinu, nekim sirevima i pivu. Tiramin može izazvati oštre skokove krvnog pritiska kod onih koji uzimaju antidepresive inhibitore monoaminooksidaze (MAO) kao što su Nardil (fenelzin), Parnate (tranilcipromin) ili Manerix (moklobemid). Ta interakcija može biti opasna", upozorio je Yurek.

Čokolada sadrži dovoljno masti da se suprotstavi lijekovima za snižavanje holesterola kao što su Lipitor ili Crestor. Također može potaknuti oslobađanje prirodnog histamina u vašem tijelu te uzrokovati migrene kod nekih ljudi.

"Čokolada može učiniti nesteroidne protuupalne lijekove poput ibuprofena (Advil) i naproksena (Aleve) manje učinkovitima i potaknuti vaš želudac na prekomjernu proizvodnju kiseline te tako uzrokovati neugodne probavne probleme", istaknuo je stručnjak te je otkrio da čokolada može usporiti zgrušavanje krvi.

"Ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, antikoagulante poput varfarina ili antitrombocite poput aspirina, trebali biste znati da čokolada, poput bijelog luka, može usporiti zgrušavanje krvi te povećati rizik od modrica i krvarenja."

"Nezaslađena tamna čokolada ima značajne zdravstvene prednosti, ali iznenađujuće interakcije s lijekovima. Razgovarajte sa svojim farmaceutom o svim mogućim interakcijama između hrane i vaših lijekova. Trebali biste znati kada vaša hrana radi protiv vas, čak i kada je to ukusna čokolada!", upozorio je na kraju Yurek.