Ako ga često jedete, bilo bi dobro da redukujete njegovu upotrebu. Kako biste doveli telo do savršenstva oslonite se na savete registrovane dijetetičarke dr Melisse Mitri u Zenmaster Wellnessu i nutricionistkinje Julie LaPiana Evarts, u Plantableu.
Krompir je odličan izvor mnogih vitamina, minerala i antioksidanata, ali kako izreka kaže, previše dobrih stvari su ponekad loše stvari. Stručnjaci zato savjetuju umjereno konzumaciju ovog povrća.
“Skrobno povrće koje je neophodno izbjegavati, ako želite ravan stomak je bijeli krompir”, kaže Mitri. Bijeli krompir ima vrlo visok glikemijski indeks (GI), koji je mjera za to koliko brzo će hrana povećati šećer u krvi, objašnjava ona.
“Viši GI znači da ima tendenciju da vam vrlo brzo podiže šećer u krvi”, nastavlja Mitri. “S vremenom, ako šećer u krvi nastavi da raste, to vas može dovesti u opasnost od upale i debljanja, posebno u području stomaka. Ona također napominje, da je “bijeli krompir i najkaloričnije skrobno povrće”, a umjesto njega preporučuje nižekalorične opcije poput slatkog krompira i tikvice.
Evarts dodaje, da je “najbolji način” da se riješimo sala na stomaku uključuje uklanjanje šećera i prerađene hrane iz ishrane. Ona također kaže da, iako je „skrobno povrće često loše ocijenjeno, jer sadrži više ugljenih hidrata od svojih prijatelja bez skroba“, ono je i dalje puno vitamina, minerala i vlakana „koja su dobra“ za nas. Trik je, kaže ona, u balansiranju skrobne i neskrobne hrane. „Držite oko na svom tanjiru i držite skrobne ukusne tvorevine na oko 25% vašeg tanjira,“ savjetuje ona.
Sve u svemu, skrobno povrće poput kukuruza, zelenog graška, cvekle i, naravno, krompira je od vitalnog značaja za naše zdravlje – važno je samo da ga jedemo u umjerenim količinama za zdrav gubitak težine.