Svijet

Američka ambasada u Kijevu upozorava Amerikance: Odmah potražite sklonište

U sigurnosnom upozorenju objavljenom preko noći, ambasada SAD-a u Kijevu ponovno je pozvalo američke građane u Ukrajini da "odmah odu ako je sigurno to učiniti bilo kojim komercijalnim ili drugim privatnim mogućnostima kopnenog prijevoza", a oni koji ostanu "trebaju biti oprezni zbog potencijala za aktivne borbe, kriminal i građanske nemire.”

"Građani koji ostaju u Ukrajini trebali bi pažljivo pratiti vladine obavijesti i lokalne i međunarodne medije u potrazi za informacijama o promjeni sigurnosnih uslova i upozorenjima za sklonište”, stoji u upozorenju.

Nazvao je sigurnosnu situaciju u Ukrajini "vrlo nestabilnom", upozoravajući da bi se "uslovi mogli pogoršati bez upozorenja" i napomenuo da su "24. februara ruske snage napale glavne ukrajinske gradove, a ukrajinska vlada zatvorila je svoj zračni prostor za komercijalne letove zbog ruskih vojnih akcija.

Znajte mjesto vašeg najbližeg skloništa ili zaštićenog prostora. U slučaju minobacačke i/ili raketne paljbe, slijedite upute lokalnih vlasti i odmah potražite zaklon”, stoji u upozorenju.

Kako prenosi CNN, u Ukrajini više nema diplomatske prisutnosti. Mala skupina diplomata koja je ostala premještena je iz Lavova u Poljsku.