Politika

Američki profesor Daniel Serwer za Raport: Sankcije neće smiriti Dodika. On će ići naprijed sve do jednog trenutka

“Sumnjam da će Evropska unija sama po sebi učiniti ono što je učinila SAD, ali ako ključne države članice i Ujedinjeno Kraljevstvo uvedu sankcije to bi bilo dobro”, kazao je u razgovoru za Raport Daniel Serwer, ugledni profesor sa Univerziteta “Johns Hopkins” iz Washingtona.

Prije samo nekoliko dana Sjedinjene Američke Države (SAD) ažurirale su listu sankcija. Na crnoj listi se našao član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik te Alternativna televizija.

Upozorenje političarima na visokim funkcijama

Međutim, kako i najavljeno to neće biti sve. Uskoro bi se na toj listi sanakcija mogli nalaziti i pojedini političari i privredni subjekti sa područja FBiH. Kako mnogi navode lista će biti proširena za još minimalno 52 imena. Rekacije i tumačenja sankcija su bile razne. Veliki broj političara se oglasio za medije. Mnogi su naveli da je mnogo bitnije šta će ove sankcije značiti za Bosnu i Hercegovinu i hoće li one “smiriti” Dodika.

O sankcijama, ali i o političkoj krizi koja traje posljednih nekoliko mjeseci u našoj zemlji razgovarali smo sa Serwerom, koji se za naš portal kazao šta bi ovo moglo značiti za Dodika te misli da će doći do sankcija i od Evropske unije.

“Dodik će se praviti da mu je svejedno. Mada, možda sankcije i neće puno utjecati lično na njega. Ukoliko ima neke koruptivne dobiti, one će biti pažljivo skrivene, ali ne u međunarodnim gotovinskim transakcijama koje SAD može blokirati. Ali, sankcije su upozorenje njegovim pristašama. Trebali bi pretpostaviti da će, ako podrže de facto secesiju, u parlamentu RS, da će i oni biti sankcionirani. To je također upozorenje drugim korumpiranim političkim liderima na Balkanu. Poruka je jasna: SAD je spreman sankcionirati čak i one na visokim funkcijama”, naveo je profesor na početku razgovora za naš portal.

Dodik će nastaviti svoj plan

Profesor Serwer tvrdi da ove sankcije neće smiriti Milorada Dodika, te da će on svakako nastaviti svoj plan.

“Dodik će ići naprijed sve dok ne shvati da ga taj napor košta političke podrške”, smatra Serwer.

Mnogi politički analitičari su naveli da su ove sankcije početak promjene pristupa SAD prema BiH i Dodiku, ali da bi uskoro trebale uslijediti i sankcije Evropske unije.

“Sumnjam da će EU sama po sebi učiniti ono što je učinila SAD, ali ako ključne države članice i Ujedinjeno Kraljevstvo uvedu sankcije to bi bilo dobro”, kazao je za naš portal Serwer.

Na samom kraju razgovora osvrnuli smo se i na političko djelovanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na Bosnu i Hercegovinu, ali i cjelokupnu situaciju u regionu. Za naš portal kazao je da li Vučić ima neki skriveni plan te zbog čega je iznenada postao blizak sa premijerom Albanije, Edijem Ramom.

“Vučić je jasno dao podršku “srpskom svijetu”, to jest Velikoj Srbiji. To je važan faktor ohrabrivanja Dodika i destabilizacije Bosne i Hercegovine. Kada govorimo o situaciji u regionu, mogu da kažem da Albanija i Srbija sebe zamišljaju kao lidere u regiji. Plan nije tajna – otvoren je. Vučić želi kroz Otvoreni Balkan podijeliti hegemoniju u regiji s Ramom. Kosovo i do sada Crna Gora pružaju otpor. Samo ako se mogu pridružiti na potpuno ravnopravnoj i suverenoj osnovi sa Srbijom i Albanijom, trebali bi početi razmatrati prijedlog. Isto bi trebalo vrijediti i za Bosnu i Hercegovinu”, zaključio je za Raport Daniel Serwer.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
2 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Serwer: Sankcije neće smiriti Dodika, Vučić je jasno dao podršku “srpskom svijetu” - BiHLive
1 godina

[…] razmatrati prijedlog. Isto bi trebalo vrijediti i za Bosnu i Hercegovinu”, zaključio je za Raport Daniel […]

trackback
It’s not a secret, it’s overt - peacefare.net
1 godina

[…] Basic of Raport.ba asked questions last week. I […]