Ukusno i živopisno

Azijska hrana traži se više nego ikad: Ovaj recept ne smijete preskočiti

Višednevna proslava Tajlandske lunarne godine - Songkrana počinje 13. aprila i upravo to će biti dobar povod da foodieji širom svijeta požele još jednu sretnu Novu godinu. Popularnost tajlandske kuhinje lako je provjerljiva, na glasovitoj CNN-ovoj listi 50 najomiljenijih jela svijeta čak je sedam tajlandskih, što je daleko najviše na svijetu.

Jutarnji.hr donosi nekoliko tradicionalnih tajlandskih jela.

Pržena riža s kozicama

Sastojci (za 4 - 6 osoba):

  • 45 ml (3 jušne kašikice) ulja
  • 1 kosana glavica luka
  • 2 režnja bijelog luka zgnječena na dasci
  • 400 g oguljenih repova kozica (black tiger)
  • 2 jaja
  • 1 kg kuhane jasmin-riže (oko 400 g nekuhane)
  • 30 ml (2 jušne kašikice) ribljeg umaka
  • 15 ml (1 jušna kašikice) tamnog umaka od soje
  • 1 mala kašikice šećera
  • 2 mlada luka fino narezana
  • 1 limeta narezana na kriške

NAPOMENA: Kuhana riža mora prije upotrebe odstajati namanje 2 sata u frižideru, a najbolja je ona kuhana prethodni dan.

Za prilog:

  • 2 sjeckane crvene čili papričice
  • 45 ml (3 jušne kašikice) ribljeg umaka

Priprema:

  1. Na zagrijanom ulju u woku pržimo bijeli luk i luk dok ne omekšaju.
  2. U wok dodamo kozice, kratko ih prepržimo, ulijemo 2 umućena jaja pa ih uz stalno miješanje pržimo dok se ne pretvore u male grudice.
  3. Dodamo kuhanu rižu, riblji umak, umak od soje i šećer, sve dobro promiješamo i nastavimo pržiti dok se svi sastojci ne prožmu i ravnomjerno zagriju.
  4. Na kraju umiješamo mladi luk, odmah uklonimo s vatre i poslužimo s kriškom limete. Uz prženu rižu, odvojeno, u maloj zdjelici, poslužimo sjeckane čili papričice u ribljem umaku (prik nam pla).

SAVJET: Ovo jelo možete pripremiti i s piletinom ili plodovima mora.