Vijesti

Njemačka ministrica upozorava da Rusija ima plan za BiH: Moramo biti na oprezu. Preko BiH mogu destabilizirati cijeli Balkan

Njemačka šefica diplomatije Annalena Baerbock izjavila je da bi Evropa trebalo da bude na oprezu zbog ruskih napora da destabilizuje Zapadni Balkan.

Baerbock je novinarima u Berlinu rekla da su slični potezi prethodili ruskoj invaziji na Ukrajinu, uprkos demantima Moskve da se pripremala za napad, prenio je Glas Amerike pisanje agencije AP, navodi B92.

Slična podrška Rusije separatističkim pokretima u Bosni bi, na primjer, mogla da ugrozi integritet i suverenitet zemalja Zapadnog Balkana, rekla je Baerbock nakon sastanka sa hrvatskim kolegom Goranom Grlićem Radmanom.

Njemačka zvaničnica rekla je da će Evropska unija i njeni partneri uraditi sve što mogu da pomognu zemljama u koje dolazi veliki broj ukrajinskih izbjeglica, naročito Moldaviji, koja je primila najveći broj izbjeglica po glavni stanovnika.

Njemačka je organizovala prvi direktni let da dovede izbjeglice iz Moldavije u Frankfurt, u petak, a bit će ih još, najavila je njemačka ministarica vanjskih poslova.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare