Politika

Bakirovi uvlakači masovno mu daju podršku uz patetične statuse i fotke. Šta im je?

Sudeći prema objavama SDA-ovaca Bakir Izetbegović u Neumu prolazi kroz pakao nalik onome kojeg je Dante opisao u svojoj Božanstvenoj komediji.

Stranački udarnici masovno dijele državničke fotke svog stranačkog šefa i uz poruka koja cijepa i dušu i srce i tjera vam suze na oči.

Ističu se oni najgore ulizice među kojima su nedavno uhljebljeni Adbdulah Skaka, neobjašnjiva politička pojava Edin Ramić, kriminalizirani Fadil Novalić, čudesni Haris Zahiragić, novopečena prijateljica Sebije Izetbegović Jasmina Bišćević Tokić i naravno mnogi drugi, teško ih je sad sve pobrojati.

Sve je krenulo od saopćenja Kantonalnog odbora SDA Sarajevo u kojem se ničim izazvano Izetbegoviću daje podrška za pregovore.

Nakon toga i providno koordiniranom ‘napadu na društvene mreže’ SDA-ovci su krenuli davati podršku Izetbegoviću. U suštini, daju mu podršku da ne izda državu. Cijeli posao Izetbegovića u Neumu, kao čovjeka koji vodi stranku s najviše zastupnika u Parlamentu BiH, jeste da ne pristane na neku vrstu podjele ili nove diskriminacije. I to je to.

Tako je Novalić podijelio patetičnu zajedničku sliku sa predsjednikom uz hashtag #PODRŠKA i poruku da je to lider kojem vijeruje.

Potrudio se oko grafičkog izgleda

Ramić je otišao korak dalje. Uz fotku iz Srebrenice gdje on stoji iza Izetbegovića dok se uče fatihe. Naravno, imao je i prigodan tekst.

“Lahko je slijediti, kad imaš koga. Uvijek uz onoga kome vjerujem i kome narod vjeruje. Podrška Predsjedniku”, napisao je Ramić. Ako niste uočili, riječ predsjednik je napisao velikim početnim ‘p’.

Moramo vam prenijeti i tekst Zahiragića.

“Lagano je, bez ikakve odgovornosti za budućnost naroda i države, pametovati iz sarajevocentrične kotline pune raznih “smogova”. Odveć smo se nagledali i naslušali toga od raznih likova i pojava, još od 90-tih. Kada bi svako od nas iznio svoj stav, nikada se politička kriza u Bosni i Hercegovini ne bi riješila. Nama, koji imamo lidera kojem vjerujemo i za kojeg vjerujemo da sve što on dogovori je u najboljem interesu države Bosne i Hercegovine sa svim njenim specifičnostima, nešto je lakše ovih dana. Nama je lakše, a njemu za toliko teže, jer teret kojim smo ga opteretili nije nimalo lagan. Zato smo ga i opteretili, jer ga on može ponijeti. Podrška Predsjedniče!”. Ovaj inspirativni tekst napisao je vjerovatno u jednom dahu.

Skaka je podijeli sliku gdje se grli i ljubi s Izetbegovićem uz hashtag #PODRŠKA, Biščević Tokić zajedničku fotku s bračnom parom Izetbegović.

Topli zagrljaj za podršku

No, ako je Izetbegovićev posao, zadatak ili misija da kaže ‘ne’ na podjelu, čemu onda podrška?

Poenta je u nečemu drugom.

SDA-ova propagandna mašinerija pokušava Izetbegovića predstaviti kao heroja koji je trenutno na prvoj liniji odbrane države i kao žrtvu kojeg sad u političku hidraulički presu stavljaju predstavnici SAD, EU, Putin, HDZ i SNSD, Milanović i Vučić. I to svi zajedno.

U slučaju da Izetbegović ‘poklekne’ postoji jednostavno opravdanje: Tu silu ne bi niko uspio pobijediti, a još je i ostavljen skoro pa sam na frontu. Dakle, radi se o pokušaju pravljenja alibija za Izetbegovićev eventualni truhli kompromis sa Draganom Čovićem.

No, ovaj propagandni balon koji SDA-ovci puštaju danas, izbušio je već jučer visoki predstavnik Christian Schmidt. On je dao jasnu poruku: Ako ne bude dogovora, nema veze. Izbora će biti po starom zakono.

Dakle, u slučaju da pregovori (koje SDA-ovci predstavljaju kao posljednju šansu – apokaliptično ili-ili za državu) propadnu, slobodno možemo reći Izetbegovićevu krilaticu: Ja,i? Izbora će ipak biti.

Ali, od ranije je poznato da je Izetbegović spreman dati Čoviću više, kako bi nešto dobio. Prema određenim informacijama, tokom pregovora u Neumu je u jednom trenutku rekao da bi pristao i na ‘plutajuće izborne jedinice’. Izetbegović zna da ukoliko to uradi čeka ga ogromna rafalna paljba, a teško je očekivati da će mu #PODRŠKA dupeuvlakača poslužiti kao dobar pancir. Njegovo je samo da kaže NE na podjelu države i diskriminaciju. Za to mu ne treba podrška, to se podrazumjeva.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Groznica 'podrške predsjedniku' trese SDA. Seka i ekipa otišli čak u hotel Evropu da zajedno daju podršku :)
1 godina

[…] Nikome konkretno nije jasno kakvu podršku i zbog čega je Bakir Izetbegović treba dobiti, osim najvećim poltronima bračnog para, o čemu je Raport već pisao. […]