selektor bh. košarkaša

Bećiragić otkrio za Raport: Našao sam novog Amerikanca. Vjerujem u dvije pobjede nad Hrvatskom

Za njega ključno pitanje uoči nastavka kvalifikacija za Eurobasket nije da li ćemo biti igrački jači, nego hoćemo li se uspjeti uigrati do novembra

Koliko god se činio daleko, novembar je u košarkaškom smislu veoma blizu i donosi nam dvije vjerovatno odlučujuće utakmice u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo 2025. godine, ističe selektor "Zmajeva" Adis Bećiragić.

U razgovoru za Raport, Bećiragić kaže da je uoči dvomeča sa Hrvatskom (21. i 24 novembar) čak riješio i pitanje novog naturaliziranog košarkaša, odnosno američkog beka koji bi trebao naslijediti Johna Robersona s obzirom da pravo nastupa ima samo jedan igrač s naturaliziranim statusom.

Savez na potezu

"Ja sam svoj dio posla obavio prije dva mjeseca, kad je u pitanju naturalizirani igač. Sad je na Savezu. Neko novi je u opticaju", riječi su Bećiragića (54).

Prevedeno, on je igrača, čije ime zasad ne želi otkriti, pronašao i dogovorio, a na administraciji Košarkaškog saveza BiH je tehnički dio - da pokrene proceduru dobijanja državljanstva i prava nastupa za "Zmajeve"...

Kako ta procedura zahtijeva vrijeme, jasno je zašto Bećiragić kaže da "novembar nije daleko".

Bećiragić: Obavio svoj dio posla

"Ma kakvi daleko, pravo je blizu.

Mi smo se u stručnom štabu reprezentacije zbog toga potrudili da, kad su neke stvari u pitanju, reagujemo odmah nakon prvog kvalifikacijskog prozora u februaru", objašnjava Bećiragić.

Za njega ključno pitanje uoči nastavka kvalifikacija nije da li ćemo biti igrački jači, nego hoćemo li se uspjeti uigrati do novembra.

Okupljanje tokom ljeta

"Nije bitno imati jaču ekipu, nego je stvar uigranosti, pogotovo ako dovedemo tog novog igrača. Zbog toga ćemo pokušati ovo ljeto iskoristiti da napravimo neko okupljanje.

Ako se završi procedura za novog naturaliziranog igrača pokušali bismo možda čak napraviti neki turnir, ali to je teško organizirati.

Prije svega, igrači koji igraju Euroligu neće dobiti dozvolu klubova za prijateljske utakmice za reprezentaciju tokom ljeta.

Naredne dvije utakmice mogle bi odrediti našu sudbinu u kvalifikacijama

Onda imaš i neke starije igrače koji će reći "zašto da dolazim i treniram deset dana radi nekog novog Amerikanca".

Potrudit ćemo se da to sagledamo iz svih uglova i ako vidimo da to ima smisla, da napravimo neko okupljanje.

Ako ne, onda nam ostaje da se okupimo u novembru i napravimo koliko možemo u tih nekoliko dana priprema do utakmica", kaže Bećiragić.

S obzirom na rezultate u prva dva kola u kojima je Francuska opravdala status favorita i sistem takmičenja prema kojem je Kipar iz naše grupe već siguran učesnika završnice Eurobasketa, jasno je da bi upravo dva predstojeća meča mogla odlučiti ko će biti treći putnik na EP iz grupe E - mi ili Hrvatska?

"Hrvatska s novim trenerom (Josip Sesar, op.a.) djeluje jako dobro. Izborili su i finalni turnir olimpijskih kvalifikacija.

Šta će biti sa euroligaškim igračima?

Sad, zavisi i od odnosa između FIBA-e (Međunarodna košarkaška federacija) i Eurolige, hoće li igrači iz euroligaških klubova (između ostalih i naš lider Džanan Musa, član španskog Reala iz Madrida) moći igrati za reprezentacije u novembru.

Svašta se nešto priča, možda i ne budu mogli. Ništa se ne zna zvanično, a to je pitanje izuzetno važno i za njih i za nas", naglašava Bećiragić.

Dodaje da je Hrvatska uvijek imala talentirane igrače, što je i sada slučaj, ali...

"Imaju igrače koji su po svom potencijalu sposobni boriti se za mjesto među osam na svakom velikom takmičenju, ali uvijek kao da imaju neki problem.

Musa: Lider "BiH "Zmajeva" u susretu protiv Francuske

I oni sami za sebe kažu da nisu mogli napraviti pravu hemiju", ističe Bećiragić.

A kad su u pitanju predstojeće utakmice, Bećiragić vjeruje da možemo postići obje pobjede kojima bismo praktično "zakucali" plasman na Eurobasket.

Imamo što drugi nemaju

Naravno, šanse postoje i u slučaju da "podijelimo" pobjede, no kako bi tada o našoj sudbini odlučivali i drugi, selektor razmišlja samo o maksimalnom plijenu protiv komšija.

"Navest ću vam primjer naše utakmice protiv Francuske u drugom kolu kvalifikacija. Francuska ima puno veći kvalitet u odnosu na nas, ali na kraju se igralo na par lopti.

"Zmajeve" krasi veliko zajedništvo

Nije bilo "razvaljivanje", kako bi se reklo po prognozama, i to ne zato što smo mi odigrali nešto posebno dobro, jer se za tri dana priprema ne može puno očekivati, već što u takvim okolnostima dolazi do izražaja zajedništvo, borbenost, timski duh, pa i inat, a to su stvari koje mi definitivno imamo.

Činjenica jeste da će Hrvatska možda biti uigranija, jer ih očekuju spomenute olimpijske kvalifikacije u julu, ali sam siguran da naše jedinstvo, atmosfera, motiv, želja... naravno uz talent koji imamo, može donijeti prevagu na našu stranu.

Uz sav respekt rivalu, mislim da oni nemaju ono što mi imamo", zaključio je Bećiragić.

Pobjede koje se ne zaboravljaju

A kad smo već kod Hrvatske, nemoguće se ne prisjetiti pobjeda nad komšijama u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 1999. godine, prvo u Sarajevu (74:67, 26. novembar 1997.), a potom u Splitu u novembru 1998. (67:64).

Ove utakmice spadaju u red u onih koje se nikad neće zaboraviti.

"Naravno da neće, pogotovo utakmica u Sarajevu. To je jedna od pet najljepših stvari koja je naša reprezentacija napravila u historiji, barem po meni.

Na prvo mjesto bih stavio naše osmo mjesto na Evropskom prvennstvu 1993. u Njemačkoj, što do danas nismo uspjeli ponoviti.

Druga je pobjeda koju smo postigli nekoliko dana prije utakmice s Hrvatskom u Sarajevu, a to je nad Litvanijom u gostima (69:66, 26. novembar 1997. godine, op.a.).

Litvanci su tad bili jedna od najjačih evropskih i svjetskih selekcija.

Bećiragić u legendarnoj utakmici protiv Hrvatske u Skenderiji 1997. godine

Treća je ta pobjeda nad Hrvatskom u Skenderiji. Bila je to prva naša zvanična utakmica na domaćem terenu. Pratili su je atmosfera i emocije koje se nikad neće ponoviti.

Mislim da je 150.000 ljudi bilo na ulicama Sarajeva.

Kad pogledaš, to je samo jedna pobjeda, ali ima posebnu vrijednost.

Četvrta je pobjeda nad olimpijskim viceprvakom Francuskom u Sarajevu 2022. godine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, to su mi rekli i igrači.

A na peto mjesto stavio bih pobjedu nad Lukom Dončićem i njegovom Slovenijom na Evropskom prvenstvu 2022. u Njemačkoj, iako je bilo još mnogo sjajnih utakmica", kaže Bećiragić.

Zanimljivo, on je u svih pet utakmica bio jedan od ključnih aktera.

"Jeste, ili kao glavni playmaker ili kao selektor, u svima sam učestvovao. Tu je bio i Gordan Firić, kao igrač, i sada trener uz mene u reprezentaciji.

To nam je zajednička stvar, u sve to smo gurali nos, ja malo veći, on malo manji", našalio se Bećiragić, ali i dodao nešto ozbijljnijim tonom da "takve stvari danas malo ko vidi".

Kvalifikacije za Eurobasket 2025 - grupa E

Prvo kolo: Kipar - BiH 66:99, Francuska - Hrvatska 73:61.

Drugo kolo: BiH - Francuska 64:74, Hrvatska - Kipar 92:63.

Treće kolo (21. novembar 2024. godine): Kipar - Francuska, Hrvatska - BiH.

Tabela grupe E nakon dva kola (Foto: FIBA)

Četvrto kolo (24. novembar): Francuska - Kipar, BiH - Hrvatska.

Peto kolo (21. februar 2025.): BiH - Kipar, Hrvatska - Francuska.

Šesto kolo (24. februar): Kipar - Hrvatska, Francuska - BiH.

Eurobasket počinje krajem augusta

Evropsko prvenstvo 2025. bit će 42. izdanje Eurobasketa.

Kao i prethodna tri, turnir će zajedno organizirati više zemalja - Kipar, Finska, Poljska i Latvija. EP će se održati od 27. augusta do 14. septembra 2025. godine.

Nastup na Eurobasketu kroz kvalifikacije će osigurati po tri reprezenacije iz osam grupa na osnovu plasmana uz bitnu napomenu da četiri selekcije-domaćina, koje također igraju u kvalifikacijama, imaju osigurano učešće na završnici EP.

Tako će iz grupa u kojima su Kipar, Finska, Poljska i Latvija, uz domaćina na finalni turnir proći još dvije najbolje plasirane reprezentacije.

Sezona na Kosovu

Bećiragić dobro gura i na klupskom planu.

Sa Trepčom iz Mitrovice osvojio je ove sezone Kup i Superkup Kosova.

Na najboljem je putu i da se plasira u finale play-offa za prvaka u prvenstvu Kosova (vodi sa 2:0 protiv Prištine u polufinalu u seriji na tri pobjede).