Politika

Bećirović-Hunn: Odnosi BiH i Švicarske Konfederacije prijateljski i bez otvorenih pitanja

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović primio je ambasadora Švicarske Konfederacije Daniela Hunn, a tokom razgovora naglasili su kako su odnosi Bosne i Hercegovine i Švicarske Konfederacije prijateljski i bez otvorenih pitanja. Konstatirano je da se odnosi dvije zemlje ogledaju u dobroj i razvijenoj saradnji u brojnim oblastima.

Pozitivna atmosfera: Razgovor Bećirović i Hunn

Ambasador Švicarske Daniel Hunn čestitao je članu Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću na dosadašnjim aktivnostima u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Posebno na uspješnoj posjeti sjedištu NATO-a u Bruxellesu. On je također istakao kako se osjeti jedna nova pozitivna atmosfera. I nova dinamika rada Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Bećirović je istakao kako se cijeni angažman Švicarske kroz Strategiju saradnje sa BiH, jer Švicarska, iako nije članica Evropske unije. Podržava našu zemlju na putu ka EU integracijama. I kroz ciljanu metodologiju razvojne pomoći u oblasti javne uprave, zdravstva. Kao i ekonomije i zapošljavanja. BiH, kako je rečeno, i dalje računa na podršku Švicarske. Koja je od 1. januara ove godine i nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Tokom razgovora istaknuto je da pored toga što su ulaganja iz Švicarske na zavidnom nivou. Treba raditi na unapređenju saradnje, privlačenju novih investitora, zadržavanju. Kao i širenju postojećih, već registrovanih ulaganja.

Dvije zemlje imaju dobru saradnju u oblasti odbrane i sigurnosti. Švicarska je značajno doprinijela u oblasti deminiranja (Human security), skladištenja viškova naoružanja, a najavljen je i nastavak švicarske podrške aktivnostima u ovoj oblasti.

Saradnja između dvije zemlje

S obzirom na to da Bosna i Hercegovina i Švicarska nemaju zaključen bilateralni ugovor o saradnji u oblasti obrazovanja i mladih, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović naglasio je da treba inicirati sporazum s ciljem  unapređenja saradnje između dvije zemlje u ovim izuzetno značajnim oblastima.

Švicarska, koja je podržala ekonomski i socijalni razvoj Bosne i Hercegovine, jedan je od najvećih donatora u našoj zemlji u proteklom periodu (od 1996. godine uloženo je preko 1,2 milijarde KM), saopćeno je iz Predsjedništva BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare