U sklopu posjete Bruxellesu član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je sa predsjedavajućim Vojnog komiteta NATO-a
Politika

Bećirović u Briselu razgovarao sa predsjedavajućim Vojnog komiteta NATO-a

U sklopu posjete Briselu član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa predsjedavajućim Vojnog komiteta NATO-a admiralom Robom Bauerom i zahvalio mu na konkretnoj i kontinuiranoj podršci državi Bosni i Hercegovini. Inače, admiral Bauer je najviše rangirani vojni autoritet Sjevernoatlantskog saveza.

U vrijeme kompleksnih globalnih i regionalnih sigurnosnih izazova član PBiH dr. Bećirović je poručio da će država Bosna i Hercegovina intenzivirati svoj put prema NATO-u i u tom kontekstu je iskazao ličnu opredijeljenost da će učiniti sve u skladu sa svojim ovlaštenjima, donesenim zakonima, te strateškim odlukama da Bosna i Hercegovina što prije postane članica NATO-a.

Član PBiH Bećirović je naglasio kako je sigurnost Bosne i Hercegovine neodvojiva od sigurnosti NATO-a, kao i da konkretna politička i praktična podrška uključuje i paket izgradnje odbrambenih sposobnosti. On je naglasio da je potrebno ubrzano djelovati kroz jačanje odbrambenih kapaciteta Oružanih snaga BiH kako bi one mogle efikasno štititi nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine.

Na kraju sastanka član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović izrazio je nadu da će predstojeći samit NATO-a u Litvaniji u junu ove godine biti još jedna prilika da se ukaže na značaj ubrzanog kretanja Bosne i Hercegovine ka NATO-u, te da će se Bosni i Hercegovini poslati jasna poruka da je članstvo u NATO-u izvjesna opcija.



Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare