Begova čorba je tradicionalno bosansko jelo. Ko voli uživati u bosanskoj kuhinji, odlučit će se da ovo predjelo puno mesa i povrća servira uz iftar.
Ona predstavlja neodoljivo gastronomsko putovanje u kojem se tradicija susreće s savremenim ukusima! Ova kraljica svih čorbica osvaja slanokusce svojom jedinstvenom kombinacijom sočnog pilećeg mesa, svježeg povrća i začina, stvarajući savršenu harmoniju okusa. Otkrijte korak po korak kako pripremiti ovu prefinjenu čorbu, koja je jednako sjajna kao predjelo ili kao glavno jelo.
Sastojci:
- 1/2 kg kokošijeg mesa
- 20 dkg mrkve
- 5 dkg bamije
- 2 dcl slatke pavlake
- 3 žumanca
Kako se pravi begova čorba
- Kokošije meso operite i kuhajte sa korjenastim povrćem i začinima.
- Kada je kuhano, sve procijedite, vodu u kojoj se kuhalo ostavite po strani, pa meso odvojite od kostiju i nasjeckajte na kockice. Povrće također nasijecite na kockice.
- Istovremeno, u odgovarajuću posudu stavite puter, lagano ga istopite i napravite svijetlu zapršku. U zapršku dodajte vodu u kojoj se kuhalo meso i povrće, pa sve kuhajte oko 15 minuta, tj. onoliko dugo koliko je potrebno da tečnost izgubi brašnjav okus i postane bistro-sluzava.
- Ponovo procijedite, dodajte meso i povrće narezano na kockice, ponovo prokuhajte, pa skinite sa vatre i ostavite da se malo ohladi.
- Bamiju skuhajte u vodi sa malo limunovog soka, pa kad je skuhana, dodajte u čorbu i umiješajte pavlaku i žumance.
- Posluživanje: Begovu čorbu pospite sitno nasjeckanim peršunom i servirajte toplu.