Svijet

Bellingcat: “Rusija bi mogla u Ukrajini zamrznuti rat u narednih deset dana umjesto da ga okonča”

Međunarodna nezavisna istraživačka mreža Bellingcat, osnovana u Britaniji sa sjedištem u Nizozemskoj, zaključila je da bi Rusija u veoma doglednom trenutku mogla zamrznuti rat u nekoj fazi radije nego da ga formalno okonča, prenosi Ukrinform. 

Istraživački novinar Bellingcata Hristo Grozev vjeruje da će Rusija pokušati da “zamrzne” rat u nekom trenutku, možda već i naredne sedmice, a da zapravo ne objavi njegov formalni završetak.

Novinar je komentirao trenutni razvoj situacije na ratištu u Ukrajini govoreći u emisiji Batsman na YouTube-u.

– Bojim se da će doći period kada neće biti jasno da li je rat završen ili ne, ali više neće biti krvoprolića. Mislim da se približavamo tom trenutku – rekao je Grozev.

On navodi da očekuje da se to dogodi u narednih maksimalno 10 dana jer pozicija Rusije slabi ,,i oni to znaju”.

– Bit će im korisnije da ne kažu da je rat gotov jer će morati priznati da su ga izgubili, nego će se ipak odlučiti da ga drže “zamrznutim” u nekoj fazi – rekao je Grozev.

Grozev naglašava da će Rusija okončati rat samo u slučaju da uspije promijeniti režim u Ukrajini, kada na vlast instalira “novu političku elitu”.

Rusija je 24. februara, po naredbi predsjednika Vladimira Putina, započela invaziju na Ukrajinu. Već šesti dan zaredom, ruske trupe granatiraju i uništavaju ključnu infrastrukturu, a njihovi projektili ciljaju i na stambene blokove u ukrajinskim gradovima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
UŽIVO Britanci tvrde: Rusi na ukrajinskom ratištu trpe velike gubitke i dovode plaćenike koji su optuženi za kršenje ljudskih prava
1 godina

[…] Više čitajte OVDJE. […]