Životni stil

Bez preklapanja tijesta: Recept za mekane kroasane koji se pripremaju brže od klasičnih

Svi oni kojima je jedno od najljepših sitnih životnih zadovoljstava topli kroasan i kafa ujutro, obradovat će se receptu za najukusnije i najmekše kroasane.

Sastojci:

• 60 dag glatkog brašna
• 1,5 suhi kvasac (cca 10g)
• 3 vanilin šećera
• 0,75 dcl ulja
• 2,25 dcl mlakog mlijeka
• 1,5 dcl mlake vode
• 1,5 kašičica soli
• 15 dag maslaca
• 1 jaje za premazivanje

Priprema:

1. Maslac staviti u zamrzivač na barem sat vremena.

2. Zamijesiti tijesto od svih sastojaka osim maslaca i jaja i ostaviti pokriveno krpom dok se ne udvostruči u volumenu.

3. Premijesiti, razvaljati najtanje moguće, naribati maslac preko tijesta i zarolati kao roladu.

4. Valjkom stanjiti roladu tako da izgleda kao pojas.

5. Izrezati na trokute, puniti po želji i zarolati trokutiće.

6. Premazati jajetom i ostaviti da se dižu još 40-ak min.

7. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 10-ak min (dok ne porumene) na 200°C.