BHDoktor

Recept za kolač bez glutena s kremom od banana

Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu, piru te zobi. Odgovoran je za elasticitet u finalnim proizvodima. Građen je od dvije vrste proteina: glijadina i glutenina. Povezan je sa škrobom u endospermu zrna.

Diljem svijeta gluten je izvor proteina bilo da se nalazi u hrani koja se priprema ili je jednostavno dodatak hrani koja je deficitarna s proteinima. Gluten se pojavljuje u nekim brendovima čokolada, surimiju, umaku od soje pa čak i u nekim vrstama pasti za zube.

Gluten se ubraja među najčešće alergene uz kravlje mlijeko, jaja, soju, kikiriki, orašaste plodove, ribu i morske plodove.

Bezglutenski kolači nisu naučna fantastika, ali kao i u pripremi svih kolača, potrebno je držati se određenih smjernica. Za one iskusnije, pripremiti bezglutenski kolač nema nekakvih velikih i očitih razlika kao obični kolač. Osim što upotrebljavamo bezglutensko brašno i ponekad dodajemo više tekućine. No, za početnike i to još početnike u bezglutenskom slastičarskom svijetu, vjerujemo da je svaki savjet dobro došao. Zato smo vam pripremili nekoliko recept za kolač bez glutena.

Sastojci za koru:

  • 142 grama bezglutenskih suhih keksa
  • 2 kašike šećera (obični šećer možeš zamijeniti zdravim, npr. ksilitolom)
  • 1/4 šolje rastopljenog maslaca

Za kremu:

  • 1/2 šolje šećera
  • 3,5 kašike kukuruznog škroba
  • prstohvat soli
  • 2,5 šolje mlijeka s malim udjelom masnoća
  • 3 žumanceta
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije
  • pola kašičice ekstrakta banane
  • 2 kašike maslaca
  • 3 zrele banane, izrezane na tanke kriške

Za kraj:

  • 1 kašika bademovih listića

Priprema:

  1. Zagrijte rernu na 180 stepeni.
  2. Za pripremu kore sameljite kekse i dodajte šećer. Dodaj 1/4 šolje rastopljenog maslaca, miješajte dok se sastojci ne sjedine. Dobivenu smjesu utisni u kalup promjera 22 do 23 cm. Pecite na 180 stepeni osam do deset minuta ili dok lagano ne porumeni. Ostavite da se ohladi.
  3. Na srednje jakoj vatri pomiješajte 1/2 šolje šećera, kukuruznog škroba i soli, uz miješanje. Dodajte mlijeko i žumanca i dalje miješajući. Kuhajte šest minuta ili dok smjesa ne počne ključati i počne se zgušnjavati, povremeno miješajući. Maknite s vatre. Umiješajte ekstrakte i 2 kašike maslaca. Pustite da se ohladi.
  4. Polovinu narezanih banana rasporedite u jednom sloju preko kore i prelijte kremom. Ponovite slojeve dok ne potrošite punjenje. Pokrijte folijom i pustite da se hladi najmanje tri sata. Kad se ohladi pospite listićima badema.