Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu, piru te zobi. Odgovoran je za elasticitet u finalnim proizvodima. Građen je od dvije vrste proteina: glijadina i glutenina. Povezan je sa škrobom u endospermu zrna.
Diljem svijeta gluten je izvor proteina bilo da se nalazi u hrani koja se priprema ili je jednostavno dodatak hrani koja je deficitarna s proteinima. Gluten se pojavljuje u nekim brendovima čokolada, surimiju, umaku od soje pa čak i u nekim vrstama pasti za zube.
Gluten se ubraja među najčešće alergene uz kravlje mlijeko, jaja, soju, kikiriki, orašaste plodove, ribu i morske plodove.
Bezglutenski kolači nisu naučna fantastika, ali kao i u pripremi svih kolača, potrebno je držati se određenih smjernica. Za one iskusnije, pripremiti bezglutenski kolač nema nekakvih velikih i očitih razlika kao obični kolač. Osim što upotrebljavamo bezglutensko brašno i ponekad dodajemo više tekućine. No, za početnike i to još početnike u bezglutenskom slastičarskom svijetu, vjerujemo da je svaki savjet dobro došao. Zato smo vam pripremili nekoliko recept za kolač bez glutena.
Sastojci za koru:
- 142 grama bezglutenskih suhih keksa
- 2 kašike šećera (obični šećer možeš zamijeniti zdravim, npr. ksilitolom)
- 1/4 šolje rastopljenog maslaca
Za kremu:
- 1/2 šolje šećera
- 3,5 kašike kukuruznog škroba
- prstohvat soli
- 2,5 šolje mlijeka s malim udjelom masnoća
- 3 žumanceta
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- pola kašičice ekstrakta banane
- 2 kašike maslaca
- 3 zrele banane, izrezane na tanke kriške
Za kraj:
- 1 kašika bademovih listića
Priprema:
- Zagrijte rernu na 180 stepeni.
- Za pripremu kore sameljite kekse i dodajte šećer. Dodaj 1/4 šolje rastopljenog maslaca, miješajte dok se sastojci ne sjedine. Dobivenu smjesu utisni u kalup promjera 22 do 23 cm. Pecite na 180 stepeni osam do deset minuta ili dok lagano ne porumeni. Ostavite da se ohladi.
- Na srednje jakoj vatri pomiješajte 1/2 šolje šećera, kukuruznog škroba i soli, uz miješanje. Dodajte mlijeko i žumanca i dalje miješajući. Kuhajte šest minuta ili dok smjesa ne počne ključati i počne se zgušnjavati, povremeno miješajući. Maknite s vatre. Umiješajte ekstrakte i 2 kašike maslaca. Pustite da se ohladi.
- Polovinu narezanih banana rasporedite u jednom sloju preko kore i prelijte kremom. Ponovite slojeve dok ne potrošite punjenje. Pokrijte folijom i pustite da se hladi najmanje tri sata. Kad se ohladi pospite listićima badema.