Životni stil

Bezobrazno jednostavni: Recept za lijene njoke od sira koje Italijani obožavaju

Malfatti su italijanski njoke od sira koji su ime dobili prema načinu na koji su dobili oblik – bez previše muke. Iščitate li iz italijanskog prijevoda njihova naziva da su "loše oblikovani", to je daleko od istine. Smjesa od ricotte, jaja i brašna u koju se može dodati i blanširani sjeckani špinati (na 80 grama brašna i 500 g ricotte ide oko 300 grama špinata) oblikuje se u "zmijicu" te nožem za mazanje reže na manje komade kako bi ostale karakteristične pruge.

Italijani ih obožavaju upravo zbog te teksture, ali i jednostavne pripreme. Neki kuhari savjetuju da ricottu procijedite preko noći, ali ako je dobro iscijedite, to nije nužno. Ako nemate ricottu, možete iskoristiti svježi sir u koji prema želji dodate i malo kiselog vrhnja. 

Njoki od svježeg sira popularni su i u drugim krajevima Europe, a često se zovu lijeni njoki upravo zbog brzine pripreme.   

Sastojci za njoke:

500 g ricotte ili svježeg sira 
250 g brašna
125 g parmezana
2 jaja
1/4  kašikice bibera
1/4 kašikice muškatnog oraščića
so

250 g  umaka od paradajza
10 dag suhog mesa
1/2 kašikice šećera

Priprema: 

1. Koristite li ricottu, iscijedite je u čistoj krpi i ostavite u cjedilu preko noći. Preko sira stavite napunjenu čistu bocu ili drugi teški predmet, a ispod cjedila stavite lonac u koji će se skupljati višak vode.

2. Pomiješajte sve sastojke – procijeđenu ricottu ili svježi sir, naribani parmezan, dva lagano istučena jaja, muškatni oraščić, so i biber, u smjesu dodajući kašiku po kašiku brašna dok ne postane kompaktna. Prema potrebi dodajte još brašna (ovisno o tome koliko je vlažan sir).

3. Mijesite na pobrašnjenoj podlozi oko 2 minute.

4. Podijelite tijesto na 8 komada i oblikujte "zmijicu" debljine prsta.

5. Odrežite komade debljine od oko 2,5 cm pomoću noža za mazanje kako bi ostale karakteristične "recke".

6. Njoke lagano pospite brašnom i kuhajte u vrućoj posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu.

7. Popržite suhomeso na tavi pa ulijte umak od paradajza i dodajte šećer te cijeđene njoke. Prema želji pospite sirom i poslužite.