Vijesti

BHANSA pred finansijskim kolapsom. Pogledajte kako su dijelili unosne poslove

BHANSA, državna Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH, pred finansijskim je kolapsom. Kako je Raport jučer objavio, zbog pandemije koronavirusa i obustavljanja letova, ova agencija nije imala skoro nikakav prihod.

Prema riječima zamjenika direktora Nudžeima Rečice BHANSA trenutno kuburi s kreditom EBRD-a. Tačnije nisu u mogućnosti uplatiti ratu kredita koja iznosi 1,5 miliona KM. Zbog svega su zatražili i pomoć Vijeća ministara BiH, iako zakonski na to nemaju nikakvo pravo.

Jučer smo podsjetili kako je ova Agencija krajem prošle godine skršila 300.000 KM na feštu koju su organizirali povodom preuzimanja kontrole nad bh. nebom.

BHANSA, odnosno HDZ-ov direktor Davorin Primorac, pokušava sad urgirati preko stranačkog šefa i zeta Dragana Čovića da Vijeće ministara preuzme njegove obaveze. Prema našim informacijama, Čović i Primorac su od Bevande tražili da uputi pismo EBRD-u u kojem traži odgodu plaćanja ili reprogram kredita. EBRD je to, kako nam je rečeno, odbio.

Osim što su tražili nešto što zakonski nije moguće, BHANSA, što se može vidjeti kratkim uvidom u portal javnih nabavki, sklapa brojne poslove s firmama koje su povezane s HDZ-om i uglavnom imaju sjedište u Mostaru ili Širokom Brijegu. Tu su i firme koje imaju sjedište u Banjoj Luci. Uglavnom se radi o jednim te istim firmama. Poslovi se najčešće dogovaraju direktno i bez objavljivanja javnog poziva. Pogledajte fotografije.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare