Politika

Biden nominovao Jamesa O'Briena da odlučuje o sankcijama. Dobro poznaje Balkan

Joe Biden, predsjednik SAD jučer je izvršio nove nominacije na ključne pozicije saopćila je Bijela kuća.

Kako se navodi, Biden je nominovao sedam osoba na sedam ključnih pozicija. Sve ih treba potvrditi i Senat, u kojem Demokrate imaju većinu.

Za BiH, možda je najinteresantnija nominacija Jamesa O'Briena na poziciju Koordinatora za politiku sankcija, koja je u rangu ambasadora u State Departmentu.

Posebno je to interesantno s obzirom na to je Biden prije nekog vremena proširio listu za sankcije na području Zapadnog Balkana te najavio snažniji angažman.

Odluka o nominaciji

Također, sve se više govori o tome da će se američka crna lista proširiti s zvučnim imenima iz bh. politike, a na tapeti proširenja sankcije je i Milorad Dodik.

PROČITAJTE  Iako je Greif priznao ubistvo 8.000 Bošnjaka u Srebrenici. Kontroverzna Dodikova komisija i dalje negira genocid

No, ko je James O'Brien?

Bijela kuća je objavila njegovu biografiju.

James O’Brien trenutno je direktor i potpredsjednik Albright Stonebridge Group, međunarodne savjetodavne kompanije. On je bivši zaposlenik State Departmenta. U svojoj karijeri je dobio brojne nagrade za uspješnost, a prethodno je služio dvjema američkim administracijama kao poseban predsjednički izaslanik.

Biografija Jamesa O'Briena

Kao prvi predsjednički izaslanik za pitanja talaca između 2015. i 2017., pomogao je u osnivanju ureda i radio na sigurnom povratku stotinu američkih građana. Od 1989. do 2001. bio je viši savjetnik državne sekretarice Madeleine Albright, prvi zamjenik direktora za planiranje politika i predsjednički izaslanik za Balkan.

Tokom svoje karijere u State Departmentu vodio je veliki i uspješan program sankcija i savjetovao o nizu pitanja, uključujući mirovne pregovore u Evropi, naučne i ekološke sporazume i inicijative za istragu i kazneni progon osoba odgovornih za ratne zločine.

PROČITAJTE  Srpski i hrvatski analitičari: Dodik je prošlost, u pozadini ideje Vučića, Erdogana i Milanovića je Karađorđevo 2

O’Brien je također pregovarao o sporazumima o zaštiti prava intelektualnog vlasništva za naučnu saradnju s Kinom, promicao ekološki prihvatljive međunarodne trgovinske propise za opasne materijale i materijale koji se mogu reciklirati te je radio na tome da javno-privatna partnerstva i korporativna društvena odgovornost postanu važan element u američkoj vanjskoj politici. O’Brien je doktorirao na Pravnom fakultetu Yale, magistrirao na Sveučilištu u Pittsburghu i diplomirao na Macalester Collegeu u St. Paulu, Minnesota. Također je član Vijeća za vanjske poslove.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare