Ekonomija

BiH postala atraktivna lokacija u pandemiji: Digitalni nomadi žele doći i ostati u našoj zemlji

Povratak sela u fokus od početka pandemije itekako je vidljiv. Oživljavanje starih, izgradnja novih kuća, vikendica, obrađivanje nekad zapuštenih zemljišta…, sve je to trend koji se nametnuo sam od sebe jer su ljudi tokom lockdowna postali svjesni koliko je važno imati negdje slobodu i mir, a to u napučenijim sredinama nisu imali, piše Večernji list BiH. .

S ministricom okoliša i turizma Federacije BiH Editom Đapo razgovarali smo o ovoj temi. U uvodu razgovora ministrica nam je otkrila kako se odvija razvoj bh. sela i koliki turistički potencijal ono ima. Ruralni turizam jedna je od ekonomskih grana u BiH koja postupno doživljava svoju revitalizaciju i razvoj.

Turizam i nomadi

U posljednje vrijeme, a posebno u razdoblju pandemije COVID 19, veliko je zanimanje domaćih, ali i stranih gostiju za upoznavanje s prirodnim resursima koje nudi bosanskohercegovačko selo, što je dodatni poticaj svima onima koji godinama ulažu u smještajne kapacitete te obogaćuju ponudu u ruralnom turizmu. U bosanskohercegovačkim selima kriju se neotkrivene ljepote koje predstavljaju ogroman turistički potencijal i bogatstvo u proizvodima i uslugama, a koje se postupno mogu proširiti na turističku sezonu tokom čitave godine. Također, veoma je važno uspostaviti vezu između poljoprivrede i turizma jer je to prilika za opstanak malih poljoprivrednih ekonomija kojima bi pružanje turističkih usluga bio dodatni izvor prihoda – istaknula je ministrica Đapo. Otkriva nam i da je ruralni turizam prepoznat kao jedan od važnijih oblika selektivnog turizma te je uvršten i u strategiju razvoja Federacije BiH u sklopu koje su predviđene i posebne mjere i aktivnosti u cilju razvoja i promocije ruralnog turizma.

– Federalno ministarstvo okoliša i turizma uspostavit će mehanizam koordinacije između entitetske, kantonalne i lokalne razine vlasti za razvoj turizma ruralnih područja. Također, Federalno ministarstvo okoliša i turizma planira održavanje edukativnih predavanja i stručnih radionica u cilju podizanja svijesti stanovništva u ruralnim krajevima o mogućnostima i važnosti bavljenja turizmom. U idućem razdoblju prilikom izrade programa u cilju razvoja turizma Federalno ministarstvo okoliša i turizma planirat će i mjere za razvoj ruralnog turizma – navela je.

Za Večernjak se osvrnula i na turiste i digitalne nomade, kojih je sve više i koji traže najbolje uvjete u mirnijim dijelovima BiH, u koje se dođu odmarati ili pak raditi, kao i na digitalizaciju sela po uzoru na RH koja uz pomoć novca EU-a ima projekt pametnih sela. Početne ideje i razgovori – Bosna i Hercegovina sve je privlačnija digitalnim nomadima zbog niskih troškova života, prirodnih ljepota i turističkih sadržaja, a što je posebno došlo do izražaja u uvjetima pandemije. U posljednje vrijeme sve se više spominje i koncept “pametnih sela, koji bi trebao podignuti kvalitetu života u ruralnim sredinama, zadržati mlade i privući turiste iz urbanih sredina. Digitalizacija sela u BiH u fazi je početnih ideja i razgovora jer se radi o primjeni najmodernije ICT infrastrukture i ulaganja u IT tehnologije, za što je potrebno dosta ulaganja, dobrih projekata i stranih investicija. U svakom slučaju, korištenje digitalnih tehnologija važno je da određena ruralna zajednica postane prepoznatljiva turistima te će Ministarstvo u predstojećem razdoblju planirati i aktivnosti na razvoju digitalizacije sela – kazala je Đapo u razgovoru za Večernjak.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare