Cejlonski cimet razlikuje se od ostalih sorti. Karakterističnog je oblika, svjetlije boje i nježnog okusa te posjeduje svojstva koja su odlična za zdravlje. Ima dugu historiji upotrebe u tradicionalnoj medicini. U nastavku donosimo sve blagodati cimeta.
Odlična je alternativa skupim i štetnim bojama za kosu, a rezultat je fantastičan. Osim što može postati svjetlija, kao nakon mora i sunca, kosa će izgledati vidno zdravija. Ova metoda posvjetljivanja namijenjena je svjetlosmeđoj i plavoj kosi.
Odlični savjeti
Cimet će posvijetliti i kosu tamnije boje, ali tad tretman treba ponoviti više puta. Ponekad rezultat i izostane, a to ovisi o strukturi vlasi i boji. Pomiješajte tri kašike meda i tri kašike cimeta da se dobro povežu pa u tu smjesu dodajte pet kašika balzama.
Maska se nanosi na čistu i osušenu kosu. Jedino pazite da vam smjesa ne ostane na licu i ne utrljavajte je u vlasište da ne bi došlo do iritacije kože.
Nakon nanošenja maske kosu omotajte najlonom pa ručnikom kako bi bilo toplo. Peškir maknite nakon pola sata, a maska pod najlonom neka ostane na glavi još četiri do pet sati. Na kraju isperite toplom vodom. I ne zaboravite, ova maska namijenjena je posvjetljivanju prirodne boje kose, ne one koja je obojena.
Cimet dobro djeluje i kod želučanih tegoba jer uništava bakterije u crijevima, pa čak i teške primjerke poput E. coli. Prokuhajte kašikice cejlonskog cimeta u šoljici i po vode - neka kipi polako od 15 do 25 minuta. Potom neka odstoji još 15-ak minuta, mijenjat će boju od blijedo žute do zlatno crvene. Tu tekućinu popijte.
Cimet ubrzava metabolizam, liječi bolesne desni i uklanja zadah. Promućkajte u ustima smjesu od dvije kapi eteričnog ulja cimeta i kašike kokosova ulja.
Odličan je u uništavanju gljivica, odnosno ulje od njegova lišća, koje se stavlja izravno na nokat ujutro i navečer. Uz to, dobro je potopiti stopala u razrijeđeno cimetovo ulje pomiješano s gorkom soli.
Pomaže i u gubitku kilograma, a posebno je učinkovit u kombinaciji s medom. Na primjer, prokuhajte pola kašikice cimeta i kašikicu meda u malo vode (oko 1,5 dcl). Pola te tekućine popijte ujutro na prazan želudac, a pola prije spavanja. I tako svaki dan.
Više je vrsta cimeta, evo koje su blagodati
Hiljadama godina koristi se kao začin, a dobiva se iz kore raznih vrsta cimeta. Lišće, cvijeće, plodovi i korijenje, također, se koriste kod pripreme jela, ali i u ljekovite svrhe. Postoje razlike u hemijskom sastavu od cimeta do cimeta kao i od dijelova biljke koji se koriste.
Najčešća vrsta cimeta koja se nalazi u kuhinjama ljudi u našim krajevima je cimet cassia (Cinnamomum burmannii ili Cinnamomum aromaticaum) koji se uzgaja u jugoistočnoj Aziji. Taj cimet daje finu aromu kolačima i određenim slanim jelima, ali nije toliko dobar za zdravlje kao cejlonski (Cinnamomum zeylanicum ili Cinnamomum verum) koji se prvenstveno uzgaja na Šri Lanki.
Cejlonski cimet razlikuje se od ostalih sorti. Karakterističnog je oblika, svjetlije boje i nježnog okusa, a ono najvažnije, posjeduje svojstva koja su odlična za zdravlje i ublažavanje raznih tegoba - u tome je daleko bolji od cassia cimeta.
Cimet ima dugu historiju upotrebe u tradicionalnoj medicini u raznim dijelovima svijeta, uključujući Kinu, Indiju i Perziju (Iran). Danas se promovira kao dodatak prehrani kod dijabetesa, sindroma iritabilnog crijeva ili drugih gastrointestinalnih problema, kao i drugih zdravstvenih tegoba.