Magazin

Bogat, ali nježan: ‘Kolač od hiljadu slojeva’, napravite ga za Novu godinu

kolač od hiljadu slojeva veliki komad kolača složen od dvadesetak kora tankih između tanki premaz smeđe žute boje ispred izrezana 4 kolača

Lapis legit indonezijski je "kolač od hiljadu slojeva", koji se pravi u posebnim prilikama kao što su proslava Kineske nove godine, Božić ili Bajram. U tradicionalnim receptima koristi se čak 40 žumanjaka, ali sasvim je dovoljno i 12 komada za bogat, ali nježan kolač koji miriše na cimet i muškatni oraščić.

Lapis legit zapravo je hibrid indonezijske i nizozemske kuhinje iz doba kolonijalizma. U Nizozemskoj ćete ga naći pod imenom spekkoek,.

Poželite li isprobati lapis legit, možete ga pripremiti po receptu u nastavku. Od sastojaka će vam trebati i vinski prašak za pecivo, koji se naziva i weinstein backpulver ili cream of tartar, a služi stabilizaciji snijega od bjelanjaka. Umjesto vinskog praška kao zamjena se koristi limunov sok ili sirće, ali imajte na umu da će se tako promijeniti i aroma. Kao zamjena za jednu kašičicu vinskog praška savjetuje se koristiti dvije kašičice limunovog soka ili sirćeta.

Za kolač se koristi i posebna mješavina začina za spekkoek, ali koristiti možete i mješavinu začina za medenjake ili pomiješati cimet, klinčić, muškatni oraščić i kardamom u prahu.

Sastojci za 'Kolač od hiljadu slojeva':

Tijesto A:

300 g maslaca
120 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
1 kašika ruma
90 g brašna
1/2 kašičice mješavine začina spekkoek (ili mješavina začina za medenjake)
1/4 kašičice soli

Tijesto B:

12 žumanjaka
85 g šećera

Tijesto C:

6 bjelanjaka
55 g šećera
1/4 kašičice vinskog praška za pecivo

Lapis legit indonezijski je "kolač od hiljadu slojeva"

Priprema za 'Kolač od hiljadu slojeva':

Maslac ostavite na sobnoj temperaturi da omekša.
Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stepeni. Obložite okrugli kalup za tortu od 23 cm ili četvrtasti kalup za tortu od 20 cm papirom za pečenje. Stavite na stranu.
Prvo napravite tijesto A. U zdjelu za miješanje dodajte maslac, zaslađeno kondenzirano mlijeko i rum pa miješajte na srednjoj brzini dok ne postane pjenasto, oko osam minuta. Dodajte brašno, mješavinu začina i so. Ponovo miješajte dok se dobro ne sjedini. Stavite na stranu.
Zatim izradite tijesto B. U drugoj posudi za miješanje pjenasto izmiksajte žumanjke i šećer.
Zatim napravite smjesu C. Umutite bjelanjke dok ne postanu pjenasti, zatim dodajte vinski prašak i šećer, koji postepeno dodajte u tri puta. Nastavite miksati dok ne dobijete čvrst snijeg.
Dodajte tijesto B u tijesto A pa miješajte dok se dobro ne sjedini. Pomoću lopatice umiješajte 1/3 tijesta C u kombinaciju tijesta A/B, a zatim umiješajte ostatak tijesta C dok se dobro ne izmiješa.
Za prvi sloj rasporedite malu količinu tijesta, oko 3 mm, u pripremljenu posudu. Pecite u sredini pećnice dok ne porumeni, oko osam minuta.
Za drugi – i ostale slojeve ostavite uključen samo grill u rerni. Ravnomjerno rasporedite tijesto u posudi na debljinu oko 3 mm i zatim lupite tavom o radnu površinu kako biste uklonili mjehuriće zraka. Pecite 1-2 minute dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Kod pripreme ostalih slojeva treba biti osobito oprezan i nemojte se udaljavati od pećnice kako kolač ne bi zagorio. Nakon što je sloj pečen dodajte novi sloj, lupnite kolačem o radnu površinu i ponavljajte postupak dok ne ostanete bez tijesta. Hladite kolač u kalupu 30 minuta. Oštrim nožem lagano prođite po rubovima pa preokrenite kolač na rešetku i ostavite da se ohladi.