Popularni kolač simpatičnog naziva Cherry Delight (eng. užitak od višnje) postao je veliki hit ovog ljeta zbog jednostavnosti pripreme, atraktivnog izgleda i neodoljivog spoja slatko-kiselkastog sira i ovog ljetnog voća.
Sočne višnje najbolje je koristiti iz kremastog kompota, kako biste dobili ekstra dozu sočnosti. Uz to, ovaj recept toliko je jednostavan da ga lakoćom mogu pripremiti i potpuni početnici u kuhinji, dok će oni iskusniji uživati u činjenici da napokon ne moraju paliti rernu da bi servirali desert koji je dostojan svake proslave.
Ljepota ovog užitka od višnje je u slojevima: hrskavi keksi, glatki krem sir i nadjev za pitu od slasnog grimiznog voća beskrajno su privlačni - i gotovo za samo 20 minuta!
Sastojci:
Podloga:
1-1/2 šoljice mrvica graham krekera (ili mljevenih keksa)
1/3 šoljice štaub šećera
6 kašika putera, otopljenog
Krema:
1 paket (225 g) krem sira, omekšalog
1 šoljica štaub šećera
1 kutija (225 g) smrznutog šlaga, odmrznutog (3 šoljice)
1 limenka (600 g) kompota od višanja
Priprema:
U zdjeli pomiješajte mrvice graham krekera (ili mljevenih keksa), šećer i maslac. Pritisnite na dno podmazanog pleha.
U velikoj zdjeli izmiksajte krem sir i štaub šećer dok ne postane glatko; prelijte odmrznutim šlagom. Premažite preko kore. Kašikom stavite kompot od višanja na vrh. Stavite u frižider dok se ne stegne, oko 1 sat.