Životni stil

Bolje od kupovnog: Recept za domaće medeno srce

medeno srce tri kocke kolača na šarenom tanjiru

Ako volite kupovno medeno srce, ovo domaće će vas raspametit. Jedan od najlepših domaćih kolača koji se pravi od onih sastojaka koje svaka domaćica uvijek ima u frižideru, a svojim ukusom i mirisom vraća u djetinjstvo jeste kolač medeno srce.

Savršen spoj najlepših sastojaka u patišpanju, domaći džem od kajsije i glazura od čokolade predstavljaju magiju koja se topi u ustima.

Ovaj kolač obožavaju svi, a gotovo je nemoguće da vam ne uspije. Čak iako nikada prije toga nikada niste pravili ni jedan kolač.

Sastojci

2 šolje brašna
1 šolja šećera
1 šolja kisele vode
1 šolja pekmeza od kajsije
2 kašičice sode bikarbone
2 kašičice cimeta
1 kašika kako praha

Za premaz

8 kašika pekmeza od kajsije

Glazura

100 g čokolade
4 kašike ulja

Priprema

Pomiješajte sve suhe sastojke, brašno, šećer, cimet i kakao. U drugoj posudi pomiješajte mokre sastojke, kiselu vodu i pekmez, a kad se to lijepo sjedini dodajte sodu bikarbonu.

Onda sve pomiješajte, suhe i mokre sastojke i dobro mikserom umutite. Smjesu podijelite na dva dijela. Podmažite pleh uljem, a onda polovinu smjese sipajte u pleh i stavite da se peče na 200 stepeni nekih 15 min. Kad je tijesto polupečeno, tako da se uhvatila korica izvadite ga iz rerne i premazite džemom od kajsije.

Zatim sipajte ostatak smjese i ponovo vratite da se ispeče do kraja. Poslije nekih 15 do 20 minuta tijesto bi trebalo da je pečeno. Provjerite tako što ćete ga ubosti čačkalicom. Ukoliko čačkalica izađe suha iz tijesta to je znak da je pečeno. Ako se tijesto lijepi ostavite ga još malo.

Pečeni kolač prelijte glazurom od čokolade i ostavite u frižider da se ohladi. Zatim ga izvadite i isijecite na kocke. Uživajte u ovom fantastičnom okusu koji vraća u djetinjstvo.