Ovaj hljeb iz lonca od nekoliko sastojaka ne zahtijeva pretjerane pripreme, a krajnji rezultat je mekan i prozračan hljeb s nevjerovatno hrskavom koricom. Ono što je dobro kod ovog recepta je to što ne trebate nikakve posebne posude, osim običnog lonca s poklopcem (naravno, bez ikakvih plastičnih dijelova i slično).
Zahtijeva jedino posebnu tehniku preklapanja tijesta, koja nije toliko naporna za ruke, a zahvaljujući njoj, hljeb će biti onako prozračan i mekan, bolji od bilo kakvog kupovnog.
Sastojci
400 g glatkog brašna
so
200 ml mlake vode
15 g svježeg kvasca
malo ulja
Priprema
U vodi otopite kvasac, te s tom smjesom i ostalim sastojcima zamijesite tijesto i ostavite da odstoji 30 minuta.
Pripremite lonac s poklopcem zapremnine 2-3 litra, na dno stavite papir za pečenje.
Tijesto opet premijesite, malo zarežite skalpelom i prebacite u lonac, poklopite i ostavite da odstoji oko 30 minuta.
Pecite na 200 stepeni oko 30 minuta, skinite poklopac i pecite još 15 minuta.