U Danskoj je nemoguće zamisliti božićne blagdane bez vaniljekranse, odnosno keksa s puterom. Riječ je o finim i prhkim keksima koji se tope u ustima, a koji se u našim trgovinama obično mogu kupiti u metalnim kutijama.
Vaniljekranse je moguće napraviti i u vlastitom domu, a za cijeli postupak neće vam biti potrebno više od 30 minuta.
Sastojci:
- 250 grama brašna
- 200 grama putera
- 170 grama šećera
- 75 grama bademovog brašna
- 1 veliko jaje
- 1 kašika limunove korice
- 1 čajna kašika ekstrakta vanilije
Priprema:
Zagrijte rernu na 200 stepeni.
Električnim mikserom sljubite omekšali puter sa šećerom dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte jaje, sitnu naribanu limunovu koricu i ekstrakt vanilije.
U smjesu dodajte bademovo i obično brašno te sve dobro smiješajte.Bademovo brašno možete napraviti i sami ako te orašaste plodove sameljete u sitan prah u dobrom blenderu.
Prebacite smjesu u slastičarsku vrećicu, pa na namašćeni lim za pečenje istisnite mekane prstene tijesta promjera oko 4 centimetra. Pripazite da ostavite slobodnog mjesta sa svake strane keksa.
Tako pripremljene kekse pecite desetak minuta, odnosno dok ne postanu zlatnosmeđi.
Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!