spoj kreme i voća

Bolji od mileramke? Lagani kolač koji nestaje s tanjira i prije nego što se ohladi

Spoj hrskavog tijesta, lagane kreme i voća uvijek je pun pogodak. Ta kombinacija podsjeća na omiljenu mileram tortu, a recept za jednu sličnu varijantu možete pronaći u nastavku.

Sastojci za tijesto

  • 250 g brašna
  • 70 g kiselog vrhnja
  • 1 prašak za pecivo
  • 90 g maslaca
  • 2 žumanca
  • prstohvat soli

Za nadjev od višanja

  • 400 g zamrznutih višanja
  • 50 g gustina
  • 100 g šećera
  • 120 ml vode

Za sufle

  • 2 bjelanca
  • 80 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 300 g kiselog vrhnja
  • 2 kašike gustina

Priprema

Pripremiti tijesto. U zdjeli pomiješati suhe sastojke, dodati naribani maslac i prstima izraditi mrvičastu smjesu. Dodati umućene žumance s vrhnjem pa zamijesiti tijesto. Odvojiti jednu trećinu tijesta i staviti je u zamrzivač. Dno kalupa obložiti papirom za pečenje, a rubove premazati maslacem pa u kalup utisnuti ostatak tijesta. Kalup s tijestom staviti u frižider.

Za nadjev od višanja pomiješati sve sastojke i kuhati sve dok se ne zgusne.

Pripremiti sufle. Bjelanca umutiti sa šećerom, dodati kiselo vrhnje i gustin pa sve dobro umutiti na najmanjoj brzini na mikseru.

Na tijesto staviti nadjev od višanja, preko toga sufle, a na samome kraju naribati ostatak tijesta preko cijele površine kolača.

Peći na 170 stepeni 40 do 50 minuta.

Prije serviranja dobro ohladiti pa posuti šećerom u prahu.