Krompir se obično servira kao prilog jelima. No uz ovaj recept, koji svoje korijene ima u američkoj gastronomiji, ne treba vam meso. Ovaj krompir zapečen sa sirom možete poslužiti uz sezonsku salatu i uživati u svakom zalogaju. Donosimo recept.
Sastojci za 8 osoba
8 krompira
100 g maslaca
150 ml kiselog vrhnja
150 ml punomasnog mlijeka
400 g naribanog sira po želji
2 mlada luka
so i biber po želji
Priprema
Zagrijte rernu na 220 Celzijevih stepeni.
Očistite krompire u kori. Ubodite svaki krompir nekoliko puta viljuškom i stavite peći u rernu oko 45 minuta do sat vremena, odnosno dok se termički ne obrade do kraja.
Odstranite koru od pečenog krompira i smiksajte ih zajedno s maslacem, kiselim vrhnjem, mlijekom te soli i biberom.
Umiješajte u pire pola naribanog sira pa ga prebacite u lim za pečenje koji ste prethodno premazali s nešto biljnog ulja.
Preko vrha pospite nasjeckani mladi luk i preostali sir. Pecite u rerni na 175 stepeni oko 15 do 20 minuta dok se sir ne rastopi.