Svijet

Borba protiv skrivanja profita: Uvodi se globalni porez. Evo šta to znači

Više od 130 zemalja svijeta usaglasilo se s izmjenama načina na koji će se oporezivati velike globalne kompanije, što uključuje 15 posto minimalnog korporativnog poreza u cilju sprečavanja multinacionalnih firmi da kriju profit u poreznim oazama.

Globalni sporazum označava prekretnicu u korporativnom oporezivanju. Firme će plaćati minimalno 15 posto poreza i, kako se navodi, velikim kompanijama će biti teža utaja.

Pregovori su se vodili četiri godine, a imali su podršku američkog predsjednika Joea Bidena. Troškovi vezani uz pandemijsku krizu dali su posljednjih mjeseci dodatni zamah sporazumu.

“Uspostava, prvi put u historiji, snažnog globalnog minimalnog poreza će konačno izjednačiti uvjete za američke radnike i porezne obveznike, zajedno s ostatkom svijeta”, rekao je u saopćenju Biden koji se zalagao za minimalnu globalnu stopu poreza od 21 posto, no na kraju je postignut dogovor da to bude 15 posto.

PROČITAJTE  Bizaran slučaj: Ovo je posljednja fotka astrofizičara, nekoliko sati kasnije ubio ga je zalutali metak

Sporazum je postignut između 136 država koje predstavljaju 90 posto svjetske ekonomije, objavila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) koja je bila domaćin razgovora.

Četiri članice OECD-a – Kenija, Nigerija, Pakistan i Šri Lanka – nisu se pridružile sporazumu, prenosi Reuters.

OECD ističe da će minimalan porez donijeti prihod od oko 150 milijardi dolara koliko će se novom poreznom politikom još uzeti kompanijama.

Dogovor će spriječiti velike firme da bilježe dobit u zemljama s niskim porezima, poput Irske, bez obzira na to gdje se nalaze njihovi klijenti, što je pitanje koje je postalo sve hitnije s porastom “Big Tech” divova koji lako mogu poslovati preko granice.

PROČITAJTE  Analiza CNN: Biden i Putin više ne mogu odustati, mirno rješenje gotovo nemoguće

“Danas smo napravili novi važan korak prema većoj poreznoj pravdi”, rekao je njemački ministar financija Olaf Scholz.

Analitičari navode da je današnji dogovor pokušaj da se kontroliraju načini na koji globalizacija i digitalizacija mijenjaju svjetsku ekonomiju.

Kako je ipak dogovorena znatno manja stopa od 21 posto koliko je predlagao SAD, neki kritičari kažu kako je stopa od 15 posto preniska i kako će kompanije naći način da izbjegnu nova pravila.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare