Nivo šećera u krvi i tjelesna težina usko su povezani te utječu na opće zdravlje i metabolizam. Pravilno upravljanje šećerom u krvi ključno je za održavanje stabilne energije i izbjegavanje bolesti poput dijabetesa. Uključivanje nemasnih izvora proteina u prehranu važan je dio ovog upravljanja, jer pomaže u kontroli šećera u krvi i podržava zdravu tjelesnu težinu.
Za razliku od namirnica bogatih ugljikohidratima ili šećerima, nemasni proteini pridonose stabilnijim razinama glukoze potičući sporiju probavu i minimizirajući nagle skokove inzulina. Stoga su stručnjaci izdvojili tri namirnice koje bismo trebali češće konzumirati za smanjenje rizika od bolesti poput dijabetesa.
Grčki jogurt
Grčki jogurt ima niži glikemijski indeks u poređenju s mnogim drugim mliječnim proizvodima i slatkim zalogajima. To znači da uzrokuje sporiji, postupniji porast šećera u krvi, čime se izbjegavaju nagli skokovi i padovi koji mogu utjecati na energiju i apetit.
"Grčki jogurt ima više proteina od običnog jogurta, što može poboljšati kontrolu šećera u krvi i smanjiti apetit. Ključno je odabrati obične, nezaslađene varijante kako biste smanjili unos dodanih šećera", objašnjava nutricionistica i dijetetičarka Krutika Nanavati za SheFinds.
Jaja
Jaja su izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina koji pomažu u regulaciji šećera u krvi, usporavajući apsorpciju ugljikohidrata. To dovodi do stabilnijih razina šećera u krvi i smanjuje vjerojatnost naglih skokova inzulina.
"Jaja pružaju visokokvalitetne proteine, zdrave masti i hranjive tvari poput kolina. Istraživanja pokazuju da jaja pomažu u osjećaju sitosti, smanjuju apetit i podržavaju mršavljenje. Kod dijabetičara, jaja imaju minimalan utjecaj na razinu šećera u krvi kada se konzumiraju umjereno", kaže dr. Ralph Waldo.
Mahunarke
Namirnice bogate proteinima, poput mahunarki, igraju ključnu ulogu u stabilizaciji šećera u krvi, zbog čega su neizostavan dio prehrane za osobe s preddijabetesom. Konzumiranje primjerenih količina proteina pomaže u upravljanju nivoom šećera, usporavajući apsorpciju glukoze u probavnom traktu.
"Nemasni izvori proteina poput mahunarki mogu stabilizirati šećer u krvi usporavajući pražnjenje želuca i smanjujući ukupni glikemijski utjecaj obroka", kaže Nanavati. Dodaje kako "proteini dulje održavaju osjećaj sitosti, potencijalno smanjujući nepotrebno grickanje i unos kalorija", što može utjecati na nivo šećera u krvi.
Uključivanje ovih nemasnih proteina u prehranu može značajno ojačati imunološki sistem, regulirati šećer u krvi, podržati zdravlje crijeva te pomoći u procesu mršavljenja.