Čokoladne kuglice ili na engleskom chocolate truffles je slastica sastavljena od čokoladnog ganacha, oblikovana u kuglice te umočena u kakao prah, sjeckano orašasto voće ili kokos. Ime je dobila prema engleskom nazivu za tartufe, jer nalikuje na ove jestive gljive.
Vjeruje se da su prve kuglice ovoga tipa napravljene sasvim slučajno u kuhinji proslavljenog francuskog chefa Augustea Escoffiera dvadesetih godina prošlog stoljeća. Njegov naučnik je slučajno prolio vruću slastičarsku kremu po zdjeli s čokoladom. Kad se smjesa ohladila otkrio je da se od nje mogu napraviti ukusne kuglice.
Drugi vjeruju da je izumitelj ove čokoladne slastice francuski slastičar Louis Dufour koji je prve kuglice napravio još 1895. godine. Nakon što je prodao sve božićne divote u svojoj trgovini – odlučio je nabrzaka spojiti stvrdnuti ganache i kakao prah u jednu divnu kuglicu.
Čokoladni tartufi danas imaju brojne varijacije – mi vam donosimo recept za kuglice obogaćene okusom i aromama irskog viskija koji su namijenjeni samo starijima od 18 godina.
Sastojci:
- 180 g tamne čokolade
- 160 ml vrhnja za šlag
- 35 g maslaca
- 30 g kakao praha
- 25 g grčkog jogurta
- 1,5 kašika irskog viskija
Priprema:
- Natrgajte čokoladu na manje komade i stavite u zdjelu.
- U loncu pomiješajte viski, vrhnje za šlag i maslac i miješajte na umjerenoj temperaturi dok se sastojci na sljube.
- Toplu smjesu prelijte preko smrvljene čokolade i dobro promiješajte dok se čokolade na otopi.
- Dodajte jogurt u toplu smjesu, promiješajte i pustite da se ohladi do kraja na sobnoj temperaturi.
- Smjesa bi trebala biti dosta tekuća, ne brinite, stvrdnut će se kako se bude hladila.
- Kada se smjesa ohladi, prekrijete je folijom i stavite u frižider na barem pet do šest sati.
- Od ohlađene smjese oblikujte kuglice – za svaku kuglicu upotrijebite oko jednu čajnu kašičicu smjese.
- Oblikovanu kuglicu uvaljajte u kakao prah i odmah poslužite.