Životni stil

Brzi kolač “na čaše”: Recept za fini desert od jabuka, griza i oraha

brzi kolač kolači od jabuka na drvenoj dasci

Čak se i oni koji obožavaju eksperimentirati s novim i kompliciranim desertima ponekad zažele tradicionalnih jednostavnih kolača čija priprema ne traje dugo. Jedan od njih je i ovaj starinski brzi kolač od jabuka, griza i oraha. S obzirom na to da se radi o receptu "na čaše", za ovaj kolač ne treba vam vaga nego obična čaša ili šalica zapremnine 2 dcl.

Sastojci:

2 jaja
1 čaša šećera
1 čaša griza
1 čaša mljevenih oraha
½ čaše oštrog brašna
½ čaše ulja
½ čaše mlijeka
½ kašičice cimeta
2 jabuke srednje veličine

Priprema:

Jabuke ogulite, operite i naribajte. U jednoj posudi pomiješajte brašno, griz, orahe i cimet.
U veću posudu stavite jaja i šećer pa miksajte ili dobro umutite pjenjačom. Ubacite ulje i sjedinite sa smjesom pa zatim dodajte mlijeko. Kada ste dobro umutili ulje i mlijeko, dodajte naribane jabuke pa promiješajte. Na kraju u smjesu ubacite mješavinu preostalih suhih sastojaka i sve sjedinite.

Kalup po želji premažite uljem ili maslacem i posipajte oštrim brašnom. Ulijte smjesu u kalup i pecite oko 40 minuta na 180 stepeni. Kada se kolač odvoji od rubova kalupa i poprimi lijepu tamnu zlatnožutu boju na vrhu, probodite ga čačkalicom ili nožem i ako na njima nema mokrih ostataka tijesta, kolač je gotov i možete ga izvaditi iz pećnice.