Magazin

Brzi mančmelou, kolač koji svi vole

Mančmelou kolač je jednostavan za pripremu, nije previše sladak, a svi ga vole.

Lako je otići do radnje i kupiti mančmelou slatkiš, međutim – kad naučite da pravite brzi mančmelou kolač, to će vam ostati kao plan B.

Sastojci

Za biskvit:

6 žumanaca

10 ravnih kašika šećera

6 punih kašika brašna

3 kašike kakaa

1 vanilin šećer

pola praška za pecivo

200 ml mlijeka

100 ml ulja

Za fil:

6 bjelanaca

20 kašika šećera (10+10)

1 vanilin šećer

4 kašike hladne vode

Za glazuru:

150 gr čokolade

5 kašika ulja

5 kašika vode

Priprema

Žumanca umutiti sa šećerom pa dodati vanilin šećer, mlijeko i ulje. Mikserom sve lijepo sjediniti. Brašno pomiješati s praškom za pecivo, a zatim ga s kakaom dodati u smjesu sa jajima i lijepo umiješati ručnom miješalicom (ne mikserom). Izliti smjesu za biskvit na pek papir pa peći u zagrijanoj rerni na 200 C, 20 minuta.

Dok se biskvit peče mikserom mutiti bjelanca dok se ne dobije čvrsta smjesa. Ubacite 10 kašika šećera i vanilin šećer pa mutite još. U šerpicu staviti 10 kašika šećera i 4 kašike vode pa ušpinujte – stavite šećer i vodu na ringlu, sačekajte da provri pa da počne da pjeni i kada počne da se zgušnjava tj da bude gušće od vode (kao sirup) gotovo je. Ušpinovan šećer postepeno dodavati u bjelanca i mutiti.

Smjesu rasporediti po kori i vratiti u rernu koja je smanjena na 120 C još 10 minuta. Glazuru napraviti od čokolade, ulja i vode. Preliti Mančmelou i odmah ga isijeći na kocke i ostaviti da se ohladi i stegne, pišu Najbolji recepti.