Mančmelou kolač je jednostavan za pripremu, nije previše sladak, a svi ga vole.
Lako je otići do radnje i kupiti mančmelou slatkiš, međutim – kad naučite da pravite brzi mančmelou kolač, to će vam ostati kao plan B.
Sastojci
Za biskvit:
6 žumanaca
10 ravnih kašika šećera
6 punih kašika brašna
3 kašike kakaa
1 vanilin šećer
pola praška za pecivo
200 ml mlijeka
100 ml ulja
Za fil:
6 bjelanaca
20 kašika šećera (10+10)
1 vanilin šećer
4 kašike hladne vode
Za glazuru:
150 gr čokolade
5 kašika ulja
5 kašika vode
Priprema
Žumanca umutiti sa šećerom pa dodati vanilin šećer, mlijeko i ulje. Mikserom sve lijepo sjediniti. Brašno pomiješati s praškom za pecivo, a zatim ga s kakaom dodati u smjesu sa jajima i lijepo umiješati ručnom miješalicom (ne mikserom). Izliti smjesu za biskvit na pek papir pa peći u zagrijanoj rerni na 200 C, 20 minuta.
Dok se biskvit peče mikserom mutiti bjelanca dok se ne dobije čvrsta smjesa. Ubacite 10 kašika šećera i vanilin šećer pa mutite još. U šerpicu staviti 10 kašika šećera i 4 kašike vode pa ušpinujte – stavite šećer i vodu na ringlu, sačekajte da provri pa da počne da pjeni i kada počne da se zgušnjava tj da bude gušće od vode (kao sirup) gotovo je. Ušpinovan šećer postepeno dodavati u bjelanca i mutiti.
Smjesu rasporediti po kori i vratiti u rernu koja je smanjena na 120 C još 10 minuta. Glazuru napraviti od čokolade, ulja i vode. Preliti Mančmelou i odmah ga isijeći na kocke i ostaviti da se ohladi i stegne, pišu Najbolji recepti.