zdravlje ulazi na usta

Bundeva značajno utiče na krv u organizmu. Evo na koji način

Bundeva je jedna od omiljenih namirnica za ishranu tokom jesenjih mjeseci, ne samo zato što je svima dostupna i zbog dobrog ukusa i puno hranljivih materija. A da li je ovaj jesenji plod bezbijedan i za osobe sa dijabetesom?

Shvatanje kako određene namirnice poput bundeve utiču na šećer u krvi posebno je važno ako neko ima dijabetes. Ako čovjek živi sa ovim stanjem, važno je da kontroliše nivo šećera u krvi jer to može da pomogne u sprečavanju komplikacija koje imaju veze sa dijabetesom, kao što su oštećenje nerava, bolesti srca, poremećaji vida, infekcije kože i problemi sa bubrezima.

Kako bundeva utiče na šećer u krvi?

Glikemijsko opterećenje (GL) je sistem rangiranja hrane bogate ugljenim hidratima. Pokazuje broj ugljenih hidrata u jednoj porciji hrane i u kojoj mjeri ta hrana podiže nivo šećera u krvi. Glikemijsko opterećenje manje od 10 ukazuje na to da hrana ima mali uticaj na šećer u krvi.

S druge strane, glikemijski indeks (GI) je skala od 0 do 100 koja pokazuje u kojoj mjeri hrana može da izazove porast nivoa šećera u krvi. Veći brojevi znače da će hrana izazvati veći skok šećera u krvi. Međutim, GI ne uzima u obzir sadržaj ugljenih hidrata unutar određene veličine porcije hrane. Dakle, glikemijsko opterećenje je bolja procjena koliko će realna porcija određene hrane uticati na šećer u krvi.

Bundeva ima visok glikemijski indeks – 75, ali nisko glikemijsko opterećenje – 8. To znači da sve dok jedemo jednu porciju bundeve (oko 250 g) ili manje, to ne bi trebalo značajno da utiče na nivo šećera u krvi. Međutim, konzumiranje velike količine bundeve može drastično da poveća nivo šećera u krvi.

Bundeva ima mnogo potencijalnih prednosti specifičnih za osobe sa dijabetesom

Istraživanja pokazuju da bundeva može da ima mnogo potencijalnih prednosti specifičnih za osobe sa dijabetesom. Studija sprovedena na životinjama 2009. otkrila je da jedinjenja u bundevi mogu da poboljšaju insulinsku rezistenciju kod miševa sa dijabetesom prirodnim povećanjem proizvodnje insulina. Istraživanje pokazuje prisustvo ugljenih hidrata zvanih polisaharidi i jedinjenja zvanog puerarin koji regulišu šećer u krvi, a visok nivo vlakana u bundevi smanjuje tempo varenja, a samim tim i šećer koji se oslobađa u tijelu postepeno. Takođe, sjemenke bundeve imaju visok sadržaj magnezijuma i korisne su u snižavanju nivoa glukoze u krvi. Pored svih ovih prednosti, bundeva je bogat izvor vitamina E koji jača imunitet, vitamina A- koji poboljšava vid i dobar je antioksidans, koji koristi tijelu tako što ispira toksine i održava kožu zdravom.

O čemu treba voditi računa?

Ljekari ističu da prekomjerna konzumacija bilo čega može da bude štetna po zdravlje. Dakle, ako čovjek pojede mnogo bundeve odjednom, može da izazove nagli skok insulina što može da bude štetno po zdravlje i, na primjer, izazove zatvor.

Štaviše, bundeva je popularna namirnica za pravljenje dezerta tako da je za dijabetičare važno da vode računa u kom obliku konzumiraju dulek jer su količina i oblik ključni faktori koji mogu da učine da bundeva od zdrave i korisne postane štetna po zdravlje. Nutricionisti savjetuju da je bundevu najbolje jesti u vidu čorbe, pečenu, kuvanu na pari, umjesto kao slatku pitu ili kolač, prenosi Telegraf.