Neki biljni čajevi pokazali su potencijal u sprečavanju pojave i terapiji upale mjehura, jedne od najčešćih infekcija na svijetu, koja je posebno prisutna među ženama.
Tokom upale mjehura općenito se preporučuje unositi više tekućine jer ona može pomoći u izbacivanju bakterija iz organizma. Upravo zbog toga, ali i zbog prisutnosti nekih antibakterijskih sastojaka, dio tekućine koja se popije tokom dana može se zamijeniti čajevima.
Statistika se razlikuje ovisno o izvoru iz kojega se uzima. Prema epidemiološkim podacima Betsy Foxman procjenjuje se da 1 od 3 žene oboli od upale mjehura do svoje 24. godine, dok preko polovine žena barem jednom u životu osjeti simptome upale mjehura.
Kada koristiti čaj za upalu mjehura?
Do 90 % slučajeva upale mjehura uzrokuje bakterija Escherichia coli. Bakterijska infekcija obično se liječi primjenom antibiotika. Međutim, povratak upale nakon što je ona jednom preboljena relativno je čest. Upravo zbog toga u blagim slučajevima upale moglo bi biti vrijedno isprobati druge metode, kako prevencije tako i tretiranja upale mjehura.
Često korištenje antibiotika povezuje se sa smanjenjem raznolikosti korisnih bakterija prirodno prisutnih u ljudskom organizmu (naprimjer u crijevima) kao i s pojavom bakterija koje su rezistentne (otporne) na tretman antibioticima.
Iako su se neke takozvane prirodne metode liječenja pokazale djelotvornima, vrlo je važna otvorena komunikacija s doktorom odmah po pojavi simptoma. U dogovoru s doktorom možete naglasiti otvorenost prema tretmanima koji ne uključuju upotrebu antibiotika, poput korištenja čajeva. Ipak, ako dođe do pogoršanja simptoma trebat će prijeći na terapiju antibioticima.
Upotreba čajeva za upalu mjehura preporučuje se samo kod blagih oblika bolesti te za sprečavanje ponovne pojave upale. Istraživanje objavljeno 2017. godine u časopisu Translational andrology and urology procijenilo je da do 42 % blagih upala mjehura prođe bez potrebe za terapijom lijekovima.
Tek 2 % neliječenih pacijenata razvije komplikaciju upale mokraćnog mjehura – upalu bubrega. Upravo zbog toga je potrebno javiti se ljekaru ako se simptomi pogoršavaju.
Uobičajeni simptomi koji se javljaju kod upale mjehura su:
- bolno mokrenje,
- učestala potreba za mokrenjem,
- mutan, taman i krvav urin,
- temperatura i umor,
- bol u području abdomena ili leđa.
Čajevima navedenim u nastavku možete dati priliku u procesu liječenja upale mjehura. Ako primijetite da vam neki od njih ne odgovara, prestanite ga uzimati. Također, čajeve konzumirajte umjereno – do 3-4 šolje dnevno.
Uvin čaj za upalu mjehura
Uvin čaj vjerovatno je najpoznatiji čaj za tretiranje infekcija mokraćnih puteva. Uvin čaj je čaj pripremljen od lišća biljke uva ursi, tj. Arctostaphylos uva ursi, poznate i pod nazivima medvjetka ili crveno medvjeđe grožđe. Medvjedi jedu bobice medvjetke od čega potječe i sam naziv.
Uvin čaj pokazao je antimikrobni učinak u laboratoriji. Sastojak arbutin djeluje antibakterijski na bakteriju Escherichiju coli. Ipak, način djelovanja uvin čaja još uvijek nije u potpunosti jasan.
Iako je dokazan antibakterijski učinak uvin čaja, dokazi djelotvornosti kod ljudi još uvijek su ograničeni. Neka istraživanja utvrdila su djelotvornost uvin čaja, dok druga istraživanja nisu uspjela pronaći njegove pozitivne učinke kod tretiranja upale mokraćnog mjehura.
Uvin čaj preporučuje se koristiti kod blage upale mokraćnog mjehura, a koristi se za ublažavanje simptoma.
Grupa naučnika iz Velike Britanije 2019. godine objavila je rad u kojemu nisu uspjeli pronaći razliku između korištenja uvin čaja i placeba, barem što se tiče jačine simptoma. Pozitivna strana korištenja uvin čaja bilo je, iako neznatno, smanjenje upotrebe antibiotika.
Može se zaključiti da uvin čaj može biti koristan dodatak terapiji blage upale mjehura, posebno zbog povećane potrebe za unosom tekućine. Međutim, sama djelotvornost nije dokazana, što može ovisiti i od osobe do osobe.
Uvin čaj relativno je siguran za konzumaciju. Preporučene dnevne doze izražene su kao 200-840 mg derivata hidrokinona.
U dokumentima Njemačkog saveznog instituta za lijekove i medicinske proizvode preporučuje se tokom terapije upale mjehura četiri puta dnevno popiti čaj pripremljen prelijevanjem 3 grama lišća biljke uva ursi s oko 150 mL tople ili hladne vode. Ako topli čaj izaziva probavne smetnje, priprema napitka prelijevanjem lišća s hladnom vodom te smetnje može ukloniti.
Ipak, zbog toga što dugoročna sigurnost nije testirana uvin čaj ne preporučuje se konzumirati duže od 2 sedmice u kontinuitetu zbog rizika od oštećenja jetre i bubrega. Također, uvin čaj trebale bi izbjegavati:
- trudnice i dojilje,
- osobe s bubrežnim bubrežnom insuficijencijom,
- osobe s dispepsijom (samo topli čaj).
Zeleni čaj za upalu mjehura
Zeleni čaj također je već dugi niz godina dio tradicionalne medicine u mnogim dijelovima svijeta, a pokazalo se da sastojci zelenog čaja imaju antibakterijska svojstva koja bi mogla pomoći u tretiranju blage upale mjehura i sprečavanju povratka upale mjehura.
Od lišća biljke latinskog naziva Camellia sinensis proizvodi se čaj koji je bogat polifenolima, poznatim sastojcima zelenog čaja s antimikrobnim i protuupalnim učincima. Epigalokatehin je jedan od polifenola za kojega je dokazano da može spriječiti rast i razmnožavanje bakterije Escherichia coli koja je najčešći uzročnik upale mjehura.
Za sada je učinak zelenog čaja istražen u laboratoriju i na životinjama. Još uvijek je potrebno utvrditi djelotvornost zelenog čaja kod tretiranja upale mjehura kod ljudi.
Pretpostavlja se da već male količine epigalokatehina mogu pomoći u ublažavanju upale mjehura, što se može postići pijenjem čaja. Općenito je umjeren unos zelenog čaja (2-3 šalice dnevno) siguran. Međutim, zeleni čaj sadrži kofein zbog čega njegova konzumacija može dovesti do problema sa snom ali i pogoršanja simptoma upale mjehura.
Osim zelenog čaja, postoje i dodaci prehrani koji sadrže epigalokatehin ili ekstrakt zelenog čaja. Osobe koje imaju problema s jetrom trebale bi s oprezom unositi dodatke prehrani sa zelenom čajem jer postoji mogućnost toksičnosti visokih doza.
Ostali čajevi za upalu mjehura
Iako se uvin i zeleni čaj najčešće spominju u kontekstu ublažavanja upale mjehura, mnogi drugi čajevi također se koriste kod tretiranja upale mjehura. Njihova prava djelotvornost još je slabije ispitana, ali pretpostavlja se da mogu biti od koristi zbog toga što:
- sadrže antibakterijske sastojke,
- djeluju kao diuretici potičući izbacivanje bakterija iz organizma,
- sadrže protuupalne sastojke koji mogu ublažiti simptome upale.
Čajevi koji zbog svog diuretičkog učinka mogu pomoći u liječenju upale mjehura:
- kopriva – lišće i sjemenke (Urtica dioica L.),
- ljupčac – korijen (Levisticum officinale),
- breza (Betula spp),
- peršun – samo korijen (Petroselinum crispum),
- celer (Apium graveolens L.),
- maslačak (Taraxacum officinale),
- zečji trn (Ononis campestris).
Ono što je od velike važnosti kod upale mjehura je adekvatan unos tekućine. Općenito se preporučuje piti oko 8 čaša tekućine dnevno. Međutim, kod upale mjehura unos bi se trebao dodatno povećati. Naime, dokazano je da povećanje unosa tekućine može smanjiti šanse ponovne pojave upale mjehura.
Osim količine važna je i vrsta tekućine. Zbog mogućnosti iritacije mokraćnog mjehura, preporučuje se smanjiti ili izbjegavati:
- kofein u kafi i čaju,
- alkohol,
- gazirane napitke,
- pića s umjetnim zaslađivačima.