Vijesti

Čampara za Raport o transkriptima i šta su to “nedovršeni poslovi u SDA”

“Nemojte da dođemo u situaciju da nam je važniji sada Zakon o javnim nabavkama od života građana. Mi to jednostavno danas moramo presjeći“, kazao je federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čapara na sjednici Vlade FBiH održanoj 17. marta ove godine, prema stenogramu sa sjednice koji je jutros objavilo Oslobođenje.

“Da su me slušali, ne bi imali aferu za aferom”

Radi se o stenogramu sa sjednice na kojoj je prisustvovao i Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke, a tema su bile javne nabavke i kako skratiti procedure zbog hitnosti pojedinih nabavki, prije svega medicinske opreme.

Oni su dospjeli u centar pažnje nakon sinoćnje emisije FTV-a Odgovorite ljudima, kada je advokat Fahrudina Solaka, Kadrija Kolić kazao da je Salčin na sjednici Vlade iznosio drugačije stavove po pitanju javnih nabavi od onih sad.

No, mediji su izvukli izlaganje ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare. U izjavi za Raport, on kaže da i dalje stoji pri istom stavu.

“I dalje stojim pri onome što sam izjavio na sjednici. Životi građana jesu i moraju biti na prvom mjestu. Zakon o javnim nabavkama upravo propisuje uslove za izuzeće od javnih nabavki kao što je i to da se čak i u roku od jednog sata može izabrati najpovoljniji ponuđač, ali ne na način da se od poljoprivrednog dobra, drvoprerađivaca i slastičara naručuje medicinska oprema.

Da je bilo ovako kako sam predlagao da Vlada stane iza nabavke mi ne bi danas bili u ovoj situaciji, ne bi imali aferu za aferom, Vlada bi revidirala ponude, ne bi naručivala od neovlaštenih ponuđača kao što su malinari, jer mi za svaku odluku u Vladi imamo mišljenje i Ministarstva finansija i Ministarstva pravde i Ureda za zakonodavstvo koje bi sigurno upozoravalo na bilo kakve nepravilnosti”, rekao je Čampara.

“Nažalost, mi kao Vlada još čekamo informaciju na moj zahtjev od civilne zaštite”.

No, Čampara je pažnju medija privukao još jednom izjavom i to onom na Facebooku. S obziorom na sinoćnji nastup na FTV-u i činjenicu da se slagao s Elmedinom Konakovićem, predsjednikom NiP-a, Sanela Prašović Gadžo (SBB) i Zoran Blagojević, savjetnik premijera Fadila Novalića su aludirali da bi Čampara mogao preći u NiP.

Čampara je to faktički demantirao, napisavši da ostaje u SDA i da ima još nedovršenog posla u toj stranci.

Pitali smo ga na šta konkretno misli.

Šta se u SDA mora hitno promijeniti

“Pred svim funkcionerima SDA, pa tako i preda mnom, su mnogi nedovršeni poslovi. Ako pogledate stanje u zemlji doći ćete do zaključka da se još mnogo posla mora uraditi na jačanju države Bosne i Hercegovine, eutoatlantskim integracijama i poboljšanju života građana. Svaki izabrani pojedinac iz SDA ima ulogu u tome. Što se tiče stranke, podsjetit ću vas da smo, nažalost, početkom marta imali najveću političko-koruptivnu aferu u SDA. Takozvanu aferu „Asim“. Ona je ogolila stanje u Kantonalnom odboru SDA Sarajevo, a pritužbi nije nedostatajalo ni iz drugih političkih stranaka”, kaže Čampara.

“Meni je drago što su se visoki funkcioneri SDA, na čelu s predsjednikom Bakirom Izetbegovićem, ogradili od ove afere. Međutim, Predsjedništvo SDA od tada nije održalo sjednicu, pa ni telefonsku, na kojoj bi razmatralo žalbe i donijelo odluke. Duboko sam uvjeren da će, s boljom epidemiološkom situacijom u BiH, uskoro biti sazvana sjednica Predsjedništva SDA i da će ovo biti stavljeno na dnevni red. Stava sam da se ovo pitanje mora riješiti hitno”.

I još je jedno važno pitanje koje se, po Čampari, mora hitno riješiti.

“To je pitanje loših kadrovskih rješenja. Mi moramo u budućnosti, u skladu s kongresnim ciljevima, loše kadrove na odgovornim pozicijama zamijeniti mlađim i sposobnijim ljudima – mladim kadrovima s validnim diplomama visokoškolskih ustanova”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare